Особливості токарних верстатів з ЧПК: що треба знати

abplanalp.ua
Автор:
abplanalp.ua
04 червня 2024

Сфера виробництва металевих виробів і конструкцій є досить великою і різноманітною, тому для дотримання якості та точності більшість виробників вважають за краще використовувати токарні верстати з ЧПК. Це високоякісне та продуктивне обладнання, за допомогою якого можна виготовляти деталі будь-якої складності та забезпечити серійне виробництво для оптових клієнтів.

Особливості токарних верстатів з ЧПК: що треба знати

Що слід знати про токарні верстати з ЧПК

Сучасні верстати токарні з ЧПК використовуються на великих виробничих об'єктах. На даному обладнанні такі види обробки, як обточування, шліфування, свердління та вироблення пазів, виконуються з меншими трудовитратами в порівнянні з автоматичними та напівавтоматичними верстатами.
Як звичайний токарний металообробний або токарний деревообробний, верстат з ЧП, який можна придбати на https://abplanalp.ua/ru/tokarnye-stanki-chpu/, має основні робочі вузли: станину з направляючими супорта та задньої бабки, передню бабку зі шпинделем, корито для збирання стружки, головку для кріплення ріжучого інструменту. Головна особливість – це система мікропроцесорного управління із програмами для обробки деталей. Потрібно лише встановити заготівлю, закріпивши її між центрами, задати програму на пульті та стежити за виконанням роботи. Оснащення змінюється автоматично, і оператор не витрачає на цей час - кілька стадій обробки здійснюються безперервно, наприклад, проточка, відрізка, шліфування і т.д. Зазвичай у комплекті йде 4 – 5 змінних насадок, а універсальний токарний верстат із ЧПК може мати до 6 – 8 ріжучих інструментів. Для захисту людини від стружки, що летить, зона обробки закривається прозорим кожухом.

Переваги

Будь-який верстат токарний з ЧПк має такі переваги:

  • висока якість виробів, що виготовляються;
  • підвищена продуктивність порівняно зі верстатом із ручним керуванням;
  • висока точність обробки металу;
  • зносостійкість;
  • мінімальна участь оператора у процесі виробництва, тобто зниження потреби у кваліфікованих робочих верстатниках;
  • швидке переналагодження устаткування виготовлення нових деталей.

Обробка ведеться за керуючою програмою у пам'яті, що описує цикли роботи та технологічні режими для конкретної деталі. Верстати токарні з ЧПК мають скорочений час переналагодження в порівнянні зі звичайними токарними верстатами.
Верстати з ЧПК оснащуються системами автоматичного вивантаження та завантаження деталей. Один такий універсальний верстат з ЧПК здатний замінити дещо простіше. Висока точність обробки металевих виробів на такому обладнанні досягається завдяки міцності обробних вузлів, стійкості до вібрацій та використання датчиків зворотного зв'язку. Це гарантує повторюваність деталей, збільшує продуктивність, знижує вартість продукції та зменшує відходи. Використання ЧПК значно підвищує безпеку операторів верстатів на виробництві. Направляючі, якими переміщається супорт чи станина, найчастіше виконуються із сталевого сплаву чи чавуну і фторопласта, що забезпечує роботу устаткування за мінімального терті.

Основні види токарних верстатів з ЧПК

Базова комплектація обладнання передбачає можливість обробки металу в 2 або 3 осях, але кількість керованих осей може бути збільшена до 8-11 в залежності від завдань обробки.
Існують такі основні типи токарних верстатів із числовим програмним управлінням:

  • Токарно-карусельні верстати (вертикальні токарні верстати). В основному використовуються для роботи із заготовками середньої довжини, що мають великий діаметр.
  • Горизонтально-токарні верстати. Ці верстати із системою ЧПК відрізняються широким набором функцій. Вони призначені для зовнішньої та внутрішньої обробки, зубофрезерування, різьблення, глибокого свердління. Горизонтально-токарні верстати з ЧПК підходять для роботи не лише з малогабаритними деталями, а й з важкими та великорозмірними заготовками.

Основний принцип токарного обладнання: шпиндель верстата обертає закріплену заготовку в патроні, а різальний інструмент за програмою ЧПК виконує її обробку.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
ТОП-5 служб доставки суші в Києві: свіжість і смак гарантовані
ТОП-5 служб доставки суші в Києві:... Київ є великим та багатолюдним містом, де завжди багато людей, а вони мають різний смак та уподобання. Саме тому в столи...
Радіохвильова ексцизія шийки матки: показання до проведення процедури
Радіохвильова ексцизія шийки матки:... Шийка матки — один із найчутливіших органів у жіночому організмі. Її епітелій складається з двох типів клітин, які по-рі...
Особливості вибору ергономічного крісла
Особливості вибору ергономічного кр... Сучасний ринок меблів для роботи з комп'ютером щодня розвивається і вдосконалюється. Серед численних меблів особливу ува...