Здавалося б, приготування їжі, це не гонка з часом. Але як часто і на кухні час має вирішальне значення! Його не вистачає не тільки кухарям на кухні великого ресторану, а й кулінарам-аматорам, які готують на домашній кухні для себе та своїх близьких.
Якщо ви хочете навчитися готувати швидше, прочитайте цю статтю, вона допоможе вам робити свою роботу набагато швидше.
Однак навчитися готувати швидше не так просто, як хотілося б. І хоча з практикою зростає і швидкість, з якою ви працюєте на кухні, але завжди знайдеться кілька корисних навичок, які допоможуть ще більше підвищити ваш темп.
Плануйте заздалегідь! Перш ніж приступити до кожного приготування, подумайте, що вам потрібно зробити і що вам знадобиться для виконання ваших завдань. Плануючи процес в розумі до початку роботи, ви завжди знатимете, що вам робити в кожен конкретний момент часу.
Окрім обмірковування процесу приготування в цілому, заздалегідь приділіть час визначенню всього, що вам знадобиться, а потім підготуйте своє робоче місце. Багато шеф-кухарів скажуть вам, якщо приділити деякий час підготовці робочого місця та плануванню, ви простіше та швидше увійдете до робочого ритму.
Крім того, це позбавить вас необхідності бігати по кухні в пошуках відсутніх інгредієнтів або інструментів, а значить, заощадить вам масу часу і сил.
Звучить трохи дивно? Що ми маємо на увазі? Все просто. Не відволікайтеся на посторонні думки та подразники. Присвятіть себе роботі повністю.
Є таке поняття як “політика зайнятих рук”. Тобто ваші руки постійно повинні бути чимось зайняті. Рухайтеся та працюйте ефективно. Якщо вам треба відійти від обробної дошки, щоб дістати з холодильника інгредієнти, не йдіть до холодильника з порожніми руками, наприклад, викиньте дорогою очищення у відро для сміття. Як не дивно, такі незхими дії теж підвищують ефективність роботи і економлять час.
Наприклад, один з найважливіших ножів на кухні – кухарський шеф-ніж має низку спеціальних технік застосування, які значно підвищують ефективність та швидкість роботи, а також дозволяють заощадити сили. Те ж саме стосується ножів сантоку та багатьох інших кухонних інструментів.
Так само дуже важливими знаннями є здатність вибирати дійсно корисні та якісні інструменти та вміння правильно їх доглядати. Якщо ви вмієте добре точити ножі та регулярно застосовуєте ці навички на практиці, ваші ножі завжди будуть гострими, а значить, і справа піде куди веселіше. Ви не станете різати хліб ножем для м'яса, зате знатимете, що зубчастим хлібним ножем дуже зручно нарізати свіжі помідори. Все це також збереже час, сили та вбереже вас від роздратування невдачами.
Розуміння основ не тільки підвищить вашу швидкість, а й допоможе готувати вибрані вами страви правильно, а значить, робити їх по-справжньому смачними та красивими.
Це може здатися нелогічним, але зосередження уваги виключно на швидкості може призвести до того, що ви почнете готуватись повільніше. Якщо ви поспішатимете і метушитиметеся, цілком ймовірно впаде якість результатів і вам доведеться постійно щось переробляти. А це означає. що ви не тільки втратите час, а й даремно зіпсуєте продукти.
Не втрачайте можливості спостерігати за роботою профі. Хоч у реальному житті (що краще), хоч на екрані монітора чи смартфона (що дещо гірше, але теж зійде).
І взагалі, якщо ви раптом помітили, що один із ваших знайомих або родичів робить ту ж роботу вдвічі швидше, ніж ви, не пропустіть можливості поспостерігати за його (або її) роботою та дізнатися, що саме він (або вона) робить по-іншому .
Одне з найважливіших ваших завдань як кухаря – підтримувати в порядку свою кухню та обладнання. Вам не доведеться витрачати час на пошуки половника або обробної дошки, якщо вони завжди на своїх місцях. Якщо ви регулярно підточуєте ножі, вам не доведеться витрачати час на їх заточування під час роботи. Проте про це ми вже згадували. Але це так важливо, що не буде зайвим нагадати ще раз.
Ну і, звичайно ж, переконайтеся, що ви придбали для своєї кухні все необхідне і позбулися всього непотрібного. Заощаджуйте вільний простір, час та гроші.
Давайте подивимося правді у вічі: навіть якщо ви захоплений кулінар, робота на кухні може втомити і вас. Проведіть день біля плити і ви обов'язково втомитеся.
І саме у цей момент згадайте про свою мету. Сконцентруйтесь на тому, що кожна вдало приготована страва – це ваше досягнення. Кожен проведений за роботою день – ще один крок до підвищення рівня ваших навичок. Знайдіть мету і зверніться до неї, коли працювати стане дуже важко.
Мотивація творить дива. А кожен справжній кухар – трохи чарівник. Кулінарія не просто робота, це мистецтво, якому ви себе присвятили. Не забувайте про це, і ви обов'язково прийдете до успіху.