Дні Турбіних - Вистава про Київ та киян

Дні Турбіних - Вистава про Київ та киян

Всі анонси від: Театр Маскам Рад

Вистава про Київ і киян!

У 1925 році Булгаков на основі власного роману «Біла гвардія» написав для МХАТу п'єсу. Через проблеми з радянською цензурою автору довелося довелося змінити назву на більш нейтральне.
П'єса в основі своїй автобіографічна. Турбіна - дівоче прізвище бабусі Булгакова. Олексій Турбін в романі був лікарем, як і сам Булгаков. Булгаков за народженням і вихованням належав до того середовища, яке зобразив у романі і в п'єсі, тому він добре знав, про що пише. Герої Булгакова толерантні й порядні люди, які готові визнати право на існування позиції іншої людини, незалежно від своєї власної думки. 

У вересні 1926 року п'єсу було дозволена цензурою, але для показу лише в одному-єдиному театрі - МХАТі. У фіналі режисера і акторів змусили грати "Інтернаціонал", а Мишлаєвському довелося висловити хвалебні послання на адресу Червоної Армії.
Протягом першого театрального сезону спектакль «Дні Турбіних» був показаний 108 (!) разів, і кожного разу він проходив з аншлагом. Чого не скажеш про критику, яка накинулася на автора і на його дітище.

У 1929 року п'єсу заборонили. Однак вже через три роки спектакль відновили за розпорядженням самого Сталіна, який пояснював свою позицію так: "Якщо навіть такі люди, як Турбіни, змушені скласти зброю і підкоритися волі народу, визнавши свою справу остаточно програною, - значить, більшовики непереможні ..." У п'єсі "Дні Турбіних" є демонстрація нищівної сили більшовизму". Хоча, звичайно, ж, розмірковуючи таким чином, Сталін кривив душею. Адже п'єса Булгакова зовсім не про це. І сам Сталін це прекрасно розумів.

Дні Турбіних - п'єса про... людей, чесних й шляхетних, освічених і мислячих, які потрапили в екстремальну для себе ситуацію: коли той, з яким вчора разом пройшли всю Першу світову, ховаючись під однієї шинеллю, може завтра опинитися ворогом - по інший бік барикад. І в нього доведеться стріляти ... Загалом і в цілому, ця п'єса, як і всі інші твори Булгакова - про проблему людського вибору.

На жаль, в Україні цю п'єсу ставлять не часто. Кілька років поспіль з 2002 року в Театрі на Подолі проходив Міжнародний фестиваль мистецтв ім. М.А.Булгакова. У 2005 році фестиваль був присвячений творам «Біла гвардія» і «Дні Турбіних». Центром фестивалю стала сцена Гостиного двору на Подолі, частина заходів проходила в залах "Київського драматичного театру на Подолі", "Національного академічного драматичного театру імені І. Франка", театру «Сузір'я». Навпаки, у Росії і сьогодні дуже багато театрів ставлять "Дні Турбіних", включаючи МХАТ, зі сцени якого він не сходить багато років.

Більшість учасників постановки -  кияни, які народилися й виросли в Києві, які в дитинстві так само, як і Булгаков, сотні разів піднімалися і спускалися по Андріївському (Олексіївському) узвозу, вони покажуть наше місто у далекому 1918 року власними очима - очима киян. У процесі постановки вони не переставали дивуватися з того, що пройшло майже 100 років з часу подій, описаних Булгаковим, проте люди залишилися такими ж, як були тоді, і події повторюються.

Ми так і не навчилися робити висновки з власної історії... На жаль... Можливо, вистава «Дні Турбіних» змусить хоча б когось із нас задуматися про це, а потім і зробити щось, щоб змінити ситуацію на краще...

Виставу рекомендовано до перегляду з 12 років.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення