Спокуси Ієроніма Босха

Спокуси Ієроніма Босха

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків презентує виставку Спокуси Ієроніма Босха

Відкриття 29 грудня 2016 року о 17.00  у виставкових залах Східної  колекції

Виставка присвячена пам’яті одного із найбільш відомих і загадкових майстрів Північного Відродження, нідерландського художника Ієроніма Босха, 500-річчя від дня смерті якого найвідоміші музеї світу відзначають протягом 2016 року.

Експозиція ознайомить глядачів з унікальною копією знаменитого триптиху Ієроніма Босха «Спокуса Святого Антонія», яка є однією з найбільш ранніх і відноситься до початку 16 ст. Цей твір,  придбаний Богданом Ханенком у Мюнхені, сьогодні прикрашає збірку Музею Ханенків.  Інших творів Босха або копій з його картин в українських музеях немає.

Уперше в музейній практиці живописна робота буде презентована у процесі реставрації. Глядачі отримають рідкісну можливість побачити вже відкриті фрагменти триптиху, порівняти сьогоднішній стан твору з тим яскравим авторським живописом, що поступово відкривається з-під столітніх забруднень, записів та нашарувань старого лаку. Такий показ надає додаткову можливість наочно показати не лише усю складність роботи українських реставраторів, а й цікаві технологічні  особливості живопису 16 ст. Після закриття виставки реставрацію триптиху у майстернях  Національного науково-дослідного реставраційного центру України буде продовжено.

Результати ґрунтовного наукового дослідження твору, проведені протягом поточного року у співпраці з фахівцями ННДРЦУ і бюро науково-технічної експертизи «АРТЛАБ», будуть представлені у сучасній формі «інфографіки», яка вже стала своєрідним брендом виставкової практики Музею Ханенків. У доступній формі буде розкрито зміст фантастичних образів і символів Ієроніма Босха, які зазвичай є  загадковими для сучасного глядача, а також історія створення триптиху і секрети технології тогочасного олійного живопису.

На виставці також експонуватиметься низка гравюр 16-18 століть з колекції Музею Ханенків, які за образним ладом та тематикою пов’язані зі спадщиною Босха. Ця частина експозиції сприятиме розумінню того величезного впливу, який творчість цього видатного митця справила на художню культуру прийдешніх поколінь.  

Куратор виставки – Олена Живкова, заступник генерального директора з наукової роботи, куратор музейної колекції живопису.

Виставка триватиме до 6 березня 2017 року.

ГОДИНИ РОБОТИ МУЗЕЮ
ср, чт, пт, сб, нд - 10:30 до 17:30
пн, вт - вихідні

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення