Легендарна піаністка Елісо Вірсаладзе у Києві

Легендарна піаністка Елісо Вірсаладзе у Києві

25 червня у Національній філармонії України виступить легендарна піаністка Елісо Вірсаладзе. Звучатимуть твори віденських класиків Йозефа Гайдна та Людвіга ван Бетховена, а також сучасного українського композитора Олександра Щетинського.

«Земля Франца Йозефа» – архіпелаг у Північному Льодовитому океані, про існування якого говорив ще Михайло Ломоносов. Але цю частинку землі відкрили лише 1874 року й австрійці, які назвали її на честь імператора Франца Йозефа І. Таку ж назву має і твір Олександра Щетинського, що не випадково. Одночастинний симфонічний твір «Земля Франца Йозефа» Олександра Щетинського, написаний у 2011 році, є варіацією на першу частину однієї із клавірних сонат для клавіру Гайдна. Повне ім’я австрійського класика – Франц Йозеф. Він був молодшим сучасником російського вченого Ломоносова, який, до речі, вчився у Києво-Могилянській академії (1734-1735). «Земля Франца Йозефа» Олександра Щетинського звучатиме між двома знаними творами віденських класиків Йозефа Гайдна та, його учня, Людвіга ван Бетховена.

Симфонія №102 – одна із трьох лондонських симфоній, над якими Йозеф Гайдн працював 1794 року. Вона менш відома із цих останніх симфоній композитора. Перший концерт для фортепіано написаний Людвігом ван Бетховеном у цей же період. Його перша зустріч із Гайдном сталася в Бонні 1792 року.

ЗАКРИТТЯ 155-го КОНЦЕРТНОГО СЕЗОНУ.

Академічний симфонічний оркестр.
Національної філармонії України.

Диригент - ВІТАЛІЙ ПРОТАСОВ.

Солістка – ЕЛІСО ВІРСАЛАДЗЕ (фортепіано).

Програма:
Й. Гайдн – Симфонія № 102 сі-бемоль мажор, Hob. I/102.
О. Щетинський – Земля Франца Йозефа.
Л. Бетховен - Концерт № 1 для фортепіано з оркестром до мажор, тв. 15.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення