HAMPERDU - Відкриття виставки Нікіти Цоя

HAMPERDU - Відкриття виставки Нікіти Цоя

З 24 січня по 10 лютого у центрі сучасного мистецтва «Білий Світ» проходитиме виставка живопису Нікіти Цоя «HAMPERDU». Наприкінці січня у Білому Світі свої полотна розвісить талановитий переможець Другого Українського Неформального Арт-Баттлу (ДУНАБ). Нікіта Цой не приховує, що натхнення для виставки «HAMPERDU» він знайшов у сучасних медіа, а саме – у серіалі «Проповідник». Дія серіалу відбувається у вигаданому Всесвіті, жорстокому, абсурдному, але все одно незбагненно привабливому для глядача. Його герої потерпають від актуальних проблем суспільства, розриваються між гріхами й чеснотами, кохають та будують стосунки з Богом.

Автор виставки пише: «Я не вигадую і нічого не шукаю. Я живу в міфі, де Джессі Кастер, головний герой, шукає Бога, який втік і ховається в костюмі собаки, слухає джаз і їздить на мотоциклі. Де нащадок Ісуса є людиною з обмеженими розумовими здібностями, а звичайний провінційний хлопець після спроби самогубства має дупу замість обличчя. Ця реальність жахає, вона іронічна та абсурдна, і те, що є правдою для головних героїв, також є подвійною правдою і для глядача».

Серія полотен, присвячена Всесвіту «Проповідника», є неймовірно цілісною і стилістично стриманою, мов комірець сутани пастиря, проте й розкішно-живописною. Хто ще, як не Нікіта Цой, міг використати у роботах стільки тендітних відтінків кольору, що їх неможливо без викривлень надрукувати у буклеті? (– репліка видавця). Витримані в одному форматі розміри і кольори робіт роблять їх схожими на архівні фото персонажів, запозичені з особистих справ, але обличчя розмиті, деформовані безжально і навіть зловісно. Деформація, доречі, є улюбленим прийомом художника, добре впізнаваним його поціновувачами. І на картинах, і в телесеріалі деформація торкається кожного персонажа, як, власне, і соціуму в цілому. Долучайтеся і ви до міфу «HAMPERDU», навіть якщо нічого не чули про подібний серіал чи комікс. Коли ви побачите полотна Нікіти Цоя – це стане неважливо. 

Відкриття виставки відбудеться 24 січня о 19:00. Експозиція триватиме до 10 лютого. Розклад роботи галереї: Вт-нд – 11:00-19:00; пн – вихідний. Вхід вільний. Центр сучасного мистецтва «Білий Світ» (Київ, вул. Пушкінська, 21а, www.whiteworld.net).

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення