Єврейський погляд - Виставка

Єврейський погляд - Виставка

Всі анонси від: Музей української діаспори

Виставковий проект «Єврейський погляд» у Музеї української діаспори (м. Київ) представляє твори   вибраних сучасних  українських  єврейських художників, а також єврейських мистців, що походять  з України.   

На виставці експонуватиметься маловідомий широкому загалу графічний цикл  «Голокост»   Михайла Туровського (США) із фондів Національного Художного музею України, створений у Києві 1973 року, ще до еміграції мистця.  Одним із перших в українському образотворчому мистецтві Туровський  розкриває трагедію Бабиного яру: правдиво, разом із тим, сакралізовано.  Також колишній киянин Михайло Глейзер (США) представлений на виставці графічними роботами початку 1980-их рр. ─ сюжетами з міського єврейського життя та ілюстраціями до творів Григорія Кановича та Ісаака Бабеля. Образи з минулого, історія,  що зникає на очах, постає на полотнах ще одного представника старшої мистецької генерації Германа Гольда. Питання релігійно-філософського змісту підіймає у своїх творах представник київської живописної династії Борис Коган.

На виставці також експонуються роботи Давида Бродського, Матвія Вайсберга, Ірини Климової, Олександра Ройтбурда, Альберта-Лейзера Фельдмана, Пінхаса (Павла)  Фішеля, Владислава Шерешевського, з яких постає уявлення про багатогранний український єврейський світ. Це і побутові сцени з колоритними персонажами, що ніби   «прибули» з історичних маленьких українських містечок, і метафізичні пейзажі, й символічні композиції, а також пронизливі портрети й іронічні рефлексії.

«Ми прагнемо «зазирнути» в український єврейський мистецький світ, який часто-густо  виходить за територіальні межі України, але завжди залишається невід’ємною частиною нашої історії та багатонаціональної культури» ─ говорить директор Музею української діаспори, куратор виставки Оксана Підсуха.

У проекті експонуються твори з колекцій Музею української діаспори, Національного художнього музею України та приватних колекцій. Виставку створено за підтримки  Інституту розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр та участі Музею Шолом-Алейхема.  Інформаційний партнер – журнал «Антиквар».

Відкриття виставкового проекту «Єврейський погляд» відбудеться 27 лютого о 18.00. Вхід – вільний.

Триватиме проект в Музеї української діаспори до 24 травня 2020 року. Вартість вхідного квитка з 28 лютого – 50 грн. (пільговий – 25 грн.).

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення