Виставка Тані Василенко "Час "

Будуть представлені роботи художниці з її нової серії "Час". Філософічність теми породжує у відповідь філософічність письма і парадоксальний (заради виразності) сплав прийомів.

У серії про час беруться в якості стильових орієнтирів базисні періоди в історії людської цивілізації - Стародавній Єгипет, Ренесанс, Новий час ... Кожен з періодів виробив своє розуміння часу і його цінностей, а отже - створив і певну людину, справжнього героя свого часу. Така людина залишає неповторний слід в історії часу. Це відбувається зовсім не випадково. У культурі таке поєднання часу і простору отримало образне вираження круглого циферблата годинника, (середньовічний геніальний винахід!) В якому присутні всі моменти часу - колишнього і майбутнього, та й взагалі кола - як символу вічного повернення Свідомість вважається тією інстанцією, яка здатна досягти абсолютного знання, як збіги того, що є, з тим, що відомо, тобто трансцендентального буття з іманентним пізнанням. Стосовно часу це має означати, що свідомість здатна синтезувати моменти часу як тимчасову послідовність, сприймати ці моменти як картинки, кадри буття і реконструювати послідовність перебігу часу як своєрідний фільм про життя світу, що проектується на екран свідомості.
Є велика умовність у тому що робить людська свідомість з феноменом одвічно даного часу, тобто практично з самої вічністю. Мистецтво, як багато в чому філософська дисципліна, що осмислює людину і його місце в потоці історії, таким чином має справу з феноменом часу постійно. Найважливішим наслідком інтерпретації часу в якості конструкції виступає - як для сучасного природознавства, так і для філософії - можливість моральної його артикуляції: так для постмодернізму час артикулюється в категоріях моральної відповідальності.
Час - це також носій моральних засад, і про це завжди відкрито тлумачать теологи з часів Августина Блаженного. Таким чином, саме таке «перевідкриття часу» виявляється значущим парадигмальним зрушенням сучасної культури. І так чи інакше наше буття висуває своє бачення і розуміння часу.

Серія присвячена дуже важкому в розумінні, філософськи невичерпному феномену часу. І хочеться сказати:

«- А що таке наш час і хто такі ми? А ми - це те, що з нами відбувається тут і зараз». (Д. Корсунь).


Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення