Виставковий проект Афтепаті

Виставковий проект Афтепаті

Всі анонси від: Арт-центр MASLO

З 16 червня по 7 липня у Хмельницькому відбудеться виставковий проект "Афтепаті", початок о 18:00.

  • Захід пройде у Арт-центрі MASLO.

Новий проект колишніх учасниць та учасників групи ЙОД "Афтепаті" - виставковий проект колишніх шістьох учасників та учасниць художнього колективу ЙОД. Група утворилась восени 2013 року, у часи революційних потрясінь, унаслідок самоорганізації у київському сквоті "Хаят". Так, орендувавши спочатку окремі майстерні у напівзанедбаному будинку з виглядом на Софіївську площу (та поруч із фешенебельним готелем Хаят, звідки і походить назва сквоту), Михайло Алексєєнко, Олександр Єльцин, Сергій Западня, Марина Москаленко, Альона Науменко та Аня Щербина вирішили об’єднатись у колектив. Низка реалізованих проектів, серед яких "ШАРА", "Труба", "Бруд", "Вигляд на Крим" стали результатом критичного налашування художників по відношенню до соціально-політичного контексту 2010-х рр. Як-от у роботі "Бруд" - художники проклали до величного трону доріжку з бруду, до якого можна продертися лише у ьтому випадку, якщо готовий вимазатись. А у проекті "Вигляд на Крим" - заповнили галерейний простір картинами з кримськими пейзажами, блокуючи при цьому вхід глядачам. "Побачити Крим" стало так само непросто, як у потрапити на його анексовану територію, якщо не мати при собі паспорту з російським громадянством. Художня практика, таким чином, спрямовується на залучення глядача до "співавторства"висловлювання, у процес формування сенсів: "Важным принципом наших проектов являться взаимодействие со зрителем, присутствие которого делает работу законченной".

У 2016 році сквот Хаят як спільний простір з майстернями та місце як територія формування ідей, припинив своє існування. Художники та художниці, які були ним об’єднані, знов перейшли до індивідуальних художніх практик. Відтак "Афтепаті" є спробою відрефлексувати колективний досвід у межах колишнього колективу ЙОД, звернувшись до архівних матеріалів, реконструювання Місця та міркуванням про Іншого.

Учасники та учасниці проекту: Михайло Алексєєнко, Олександр Єльцин, Сергій Западня, Марина Москаленко, Альона Науменко, Аня Щербина.

  • Вхід вільний.

Детальна інформація за номером: (098) 570 54 61

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення