Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини "Docudays UA"

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини "Docudays UA"

Docudays UA – це єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю.

В рамках XIII Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбудуться покази та обговорення фестивальних фільмів у Вінниці та на Вінниччині з 1 по 20 грудня.

Цього року покази традиційно відбудуться в Вінниці, Хмільнику, Літині, Бару, Немирові, Липовці, Жмеринці.
Вперше фестиваль завітає до Козятина та Погребища.
Загалом фільми цьогорічного фестивалю зможуть переглянути мешканці 9 районних центрів Вінницької області.
У самій Вінниці всі покази відбуватимуться у приміщенні книгарні «Є».

Впродовж року найкращі документальні фільми про права людини змогли побачити мешканці понад 250 міст і містечок України.
Центральна тема цьогорічного фестивалю – «Крізь ілюзії», адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями:
 -  руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни;
 - розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації.
Перед українцями, своєю чергою, постало фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин в економічній, соціальній та культурній сферах.

Саме тому цьогоріч Мандрівний Docudays UA пропонує насичену програму фільмів, що порушують питання спільні як для України, так і всього світу. Серед кіно-історій є такі, що розповідають про несприйняття іншості («Звіть мене Маріанною» Кароліни Белявської), жіночий активізм за авторитарних режимів («Жіноча «Солідарність» Марти Дзідо й Пьотра Шлівовського) і багато інших.

Буде презентовано і кілька короткометражок молодих українських режисерів.
Хтось із них живе та вчиться за кордоном, а в когось навіть немає профільної освіти. Одні гостро переживають політичні події, а інші глибоко занурюються у власний внутрішній світ. Є режисери, які ще вчаться, а є і призери міжнародних фестивалів. Кожен з них на межі своїх можливостей намагається відповісти на головне запитання: «Що ж із нами відбувається? Що відбувається зі мною?».

Всі сеанси безкоштовні!

Вже 1-го грудня Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA і ВОГО «Подільський центр соціальних технологій» запрошують всіх на вінницьку прем’єру документального фільму «Жива ватра» Остапа Костюка.
Початок о 18.00.  
Це мистецький документальний фільм про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла на фоні сучасних змін. Про щоденну працю без вихідних і права на слабкість. Про гармонійний світ, який ми втратили, прагнучи комфорту, і дитинство, яке ми залишаємо, начепивши на себе ролі дорослих.

 Надалі з понеділка по середу щодня у «Є» демонструватимуть цікаве документальне кіно.

5 грудня о 18:00документальні фільми «Жіноча «Солідарність» (Польща)  Марти Дзідо і Пьотра Шлівовського та «Загублені» (Україна, Франція) Світлани Шимко.

6-го грудня – фільми «Десять секунд» Юлії Гонтарук та «Остап» Тараса Дроня.
7-го грудня – «Битва» Ізабелль Толленаре та «Пісня бійця» Христини Люльченко.

Покази 12, 13 та 14 грудня також починатимуться о 18.00 в книгарні «Є».
 А завершиться все демонстрацією циклу короткометражок «Енциклопедія Майдану» 19 грудня.
Це десять короткометражних історій про спалах громадянської активності в Україні. Упродовж 4-х місяців Майдан щодня дивував світ здатністю українців об’єднуватися, а також креативними, злагодженими й ефективними діями, до яких долучалися сотні тисяч добровольців по всій Україні. Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні. У кожного героя своя історія, проте всі разом вони складаються в єдину оповідь.

«Енциклопедія Майдану» – десять короткометражних історій про спалах громадянської активності в Україні. Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні. У кожного героя своя історія, проте всі разом вони складаються в єдину оповідь.

Автомайдан

Автомайдан – громадські акції на автомобілях. Розпочався як об’єднання автомобілістів, які патрулювали вулиці, блокували державні будівлі та допомагали активістам Майдану.

Євромайдан SOS

Наступного дня після побиття студентів на Євромайдані активісти Центру громадянських свобод відкрили «гарячу» лінію для постраждалих та волонтерів-адвокатів і таким чином забезпечили юридичні послуги та захист у судах для учасників протесту. Нині вони ведуть моніторинг військових злочинів, займаются міжнародною адвокацією та борються за звільнення українських політичних в’язнів у Росії.

Самооборона

З перших днів Євромайдан охороняла Самооборона – добровольці, які позмінно стежили за порядком та безпекою. Зараз більшість із них служить у Національній гвардії України, решта створили загони самооборони в містах і селах по всій Україні й підтримують громадський порядок. Самооборона Одеси викрила контрабанду пального, яке через морський порт постачалося сепаратистам на окуповані території Донбасу.

Крим SOS

У перший день російської окупації півострова кримські активісти створили сторінку з такою назвою у Facebook, щоб надавати оперативну та перевірену інформацію про ситуацію в Криму. Нині Крим SOS надає екстрену гуманітарну, правову, психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам, бореться за повернення Криму Україні.

Мир

«Мир» – фільм про викладача акторської майстерності у відомому проекті «Танцюють всі!» Мирослава Гая, який з перших днів агресії Росії на Сході України створив потужний волонтерський фонд і забезпечує воїнів АТО продуктами, формою, приладами нічного бачення та іншим військовим обладнанням.

Очищення

«Очищення» – історія боротьби «головного люстратора країни» Єгора Соболєва за ухвалення Закону України «Про очищення влади» і важливість створення Люстраційного комітету.

Канцелярська сотня

Втікаючи з країни, президент Віктор Янукович намагався знищити всі свідчення про корупційну діяльність свого уряду. Щоб врятувати утоплені, порізані, обгорілі документи й притягнути до відповідальності злочинців при владі, журналісти та волонтери організували Канцелярську сотню, яка з найдрібніших клаптиків зо дня в день складає повноцінні докази злочинів.

Блогери

«Блогери» – фільм про звичайних людей, які за допомогою соцмереж змінили перебіг нав’язаної Росією інформаційної війни й створили правдиві джерела інформації про події в Україні для всього світу.

Мова

На Сході й Півдні України багато людей не володіють українською мовою. Активісти організовують безкоштовні курси для всіх охочих, а також привозять у міста й містечка книжкові ярмарки, музичні гурти, проводять зустрічі з письменниками.

Хоттабич та його команда

За рік війни учасник Майдану, успішний фінансовий директор Ілля Лисенко на прізвисько Хоттабич зумів створити команду із п’яти екіпажів медиків, які під обстрілом вивозять поранених із найгарячіших точок фронту.

«Активізм і громадські ініціативи – єдине, у чому я бачу спасіння від «радянських» мікробів. Вони створили ракову пухлину, від якої майже все суспільство як єдиний організм гине. У своїх документальних стрічках ми фіксувалися на людях, які допомагають лікувати цю хворобу», – розповідає режисер проекту Сергій Лисенко.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення