Свято народного мистецтва

Свято народного мистецтва

16 лютого о 12:00 у біліотеці ім. Тімірязєва за сприяння Вінницького обласного центру народної творчості відбудеться свято народного мистецтва, присвячене 100-річчю від дня народження Заслуженого майстра народної творчості, фольклористки Марії Руденко. 
Марія Оксентіївна Руденко (14.02.1915, с. Слобода-Яришівська, нині Могилів-Подільського р-ну – 14.05.2003), педагог, фольклористка, етнограф, краєзнавець, майстриня ужитково-декоративного мистецтва, авторка сценаріїв народних обрядів, керівник самодіяльного народного ансамблю «Горлиця» (впродовж 33 літ!). Марія Оксентіївна записала понад 3000 народних пісень, тисячі прислів’їв та приказок, казок, легенд, переказів, замовлянь, голосінь, виготовила не одну тисячу оригінальних витинанок, відомих у всьому світі. Її запис «Весілля у Слободі-Яришівській» було опубліковано у двотомнику «Весілля» (К., «Наукова думка», 1970), друкувалися в різноманітних збірниках й інші, зібрані нею фольклорні матеріали. А вишиті неперевершеною майстринею рушники, сорочки, скатерки та картини отримали високу оцінку не лише в Україні, але й експонувалися і зберігаються в багатьох країнах світу: США, Канаді, Австралії, Болівії та ін.
В програмі свята діятиме виставка декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва з експонатів Могилів-Подільського музею етнографії і народного мистецтва ім. М. О. Руденко та робіт Марії Руденко з Вінницького обласного краєзнавчого музею та виставка-ювілей з фондів ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва «Ювілей подільської берегині», підготовлена фахівцями відділу краєзнавства.
 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення