Українська Масляна - Колодій

Морощук
Автор:
Морощук
24 лютого 2020

Масляна чи колодій? Млинці чи вареники? (класичний рецепт)

Українська Масляна - Колодій

Перед Великим постом останній тиждень завжди вважався і вважається святковим. В сучасності він найбільше відомий як Масляна. Та назвали цей тиждень так лише у прикордонних з Росією регіонах.

 В Україні ж здавна святкували Колодій, чи – Сиропусна неділя (за часи появи християнства). Також є ї інші, але менш відомі його назви: Пущення, Масниця або Бабський тиждень.

Цього року Колодій триває з 24 лютого і по 1 березня.

Історія свята сягає ще в далеку Трипільську культуру!

Колодій (як і Масляна) - споконвічно язичницьке свято, відоме на Київській Русі ще до прийняття християнства. Зараз в православному календарі немає позиції з такою назвою. Зате там є Сирна седмиця і тиждень (неділя) Сиропусний, а вони вже мають зовсім інший зміст, ніж Колодій чи Масляна.

Отже, Колодій — в давньоукраїнській міфології  - це бог шлюбу, любові та злагоди. Він нагадує молоді та їхнім батькам: “Не женився єси, то колодку носи!”, звідки й пішла традиція в’язати колодку.

Колодка — це така собі спокута. Вона не обов’язково мала бути справжньою. Хлопець не міг зняти її самостійно, мала це зробити лише дівчина, а хлопець мав відкупитися від неї солодощами. Але якщо хлопець хотів вже одружитися з цією дівчиною – хусткою.

Протягом цілого тижня сільські жінки здійснювали дивовижне дійство – вони брали товсту палицю-колодку, наряджали її і уявляли, ніби це – людина. У понеділок Колодка «народжувалась», у вівторок – «хрестилася», у середу вона «переживала» всі інші моменти свого «життя». У четвер Колодка «помирала», в п'ятницю її «хоронили», а в суботу «оплакували». У неділю ж наставала кульмінація Колодія.

Наступна особливість свята – це його «жіночість». Колодій так і звали в народі – Бабський тиждень. Головну роль у святкування відігравали саме представниці прекрасної статі.

У ці дні проводилися заручини, а в ще більш давню епоху – укладалися шлюби. Тобто це той самий культ родючості. При цьому увага приділялася усім  аспектам жіночого буття – і невинності (вихвалялась ідея дівчини-красуні та дівчини-нареченої), і материнства (жінка-мати, жінка-берегиня), і мудрості (жінка-бабуся, жінка-порадниця).

Діставалося «на горіхи» і негативним якостям. Наприклад, у п'ятницю зять повинен був запросити тещу в свій будинок, пригощати її, пригощати горілкою інших гостей і примовляти: «Пийте, люди добрі, щоб у моєї тещі горло не пересихало!». Це був тонкий натяк на надмірну балакучість мами дружини.

Головними ж частуваннями були не млинці, а страви з сиру й інших молочних продуктів. Обов’язково ліпили вареники з сиром упродовж усього тижня, робили сирники, сирні запіканки, якщо млинці — то також із сиром.

Як бачимо, все-таки в українській традиції – це вареник. Вареники символізували молодий місяць, який був символом жіночої енергії. Готували страву з сиром та мастили вершковим маслом. Вареники виступали формою родинного спілкування і магії захисту: готувати страву збиралися жінки і дівчата, які разом замішували тісто, разом ліпили вареники, їх разом їли, і все це у супроводі жартів та пісень.

Але також є згадки про те, що у нас смажили гречані млинці, які задобрювали смальцем.

Колодій 2020:

Рецепт класичних вареників з сиром:

  • Вода 1 склянка.
  • Яйце 1 шт.
  • Борошно 1 склянка .
  • Сіль – щіпка.
  • Сир 9%  400 г.
  • Яйця 1-2 шт.
  • Цукор за смаком.

Просіваємо гіркою борошно, робимо зверху поглиблення і акуратно вбиваємо туди яйце, солимо за смаком. Починаємо розмішувати, поступово додаючи воду або молоко. У міру потреби додаємо борошно і вимішуємо, поки не вийде однорідне і пружне тісто. Щоб начинка вийшла більш соковитою, до сиру додаємо яйця і цукор за смаком і ретельно розтираємо до однорідності. Підготовлену начинку акуратно «запаковуємо» в тісто і відварюємо в підсоленій воді.

Вареники з сиром рекомендується подавати до столу з вершковим маслом і сметаною.
 

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
ТОП 10 романтичних фільмів для перегляду вдвох
ТОП 10 романтичних фільмів для пере... Якщо вам набридли одноманітні романтичні комедії, то нова добірка «Мого Міста» - для вас. У цих фільмах - всі грані любо...
Як лікувати ангіну у дорослих?
Як лікувати ангіну у дорослих? Ангіна (або гострий тонзиліт), є захворюванням, що характеризується запаленням мигдалин. Ця інфекція може спричинити зна...
Безплатний онлайн-театр для військових та волонтерів
Безплатний онлайн-театр для військо... DRAMOX – онлайн-театр з найбільшою колекцією українських вистав. Одна з основних місій платформи – популяризація та підт...