Фрапучино, лате та капучино: як не переплутати чашки для різної кави
Більшість з нас має вдома одну улюблену чашку для кавової церемонії: красиву або брутальну, білу або різнокольорову, з різними написами чи малюнками. Неважливо, які в неї розмір, форма та чи є до пари блюдце. Це наша улюблениця, ще супроводжує миті роздумів та радощів. Але гостей кав’ярні потрібно пригощати з чашок, що пристосовані для окремих видів кави. Як обрати кавові чашки для правильної подачі кави у кав’ярнях?
Еспресо
Чому еспресо популярний серед рестораторів? Він приносить власнику закладу від 400% чистого прибутку на одній порції. Відвідувачі цінують еспрессо за швидкість приготування, міць та гіркуватий присмак.
Добре зварений еспресо повинен бути поданий гарячим. Саме для того чашки для напою роблять із високоякісного фарфору із дуже товстими стінками. Товщина стінок утримує високу температуру та не дає мізерній порції кави швидко охолонути. Класичний об’єм чашок для еспрессо 35-50мл.
Демітассе
Більшість кав’ярень, що розраховані на швидке обслуговування, подають каву у чашках об’ємом 60-90мл. В перекладі із французької це «пів-чашка». Чашки із товстими стінками у формі усіченого конусу використовуються для подачі еспресо, кави по-турецьки, кави на піску.
Амерікано
Подвійна порція води потребує збільшеного об’єму посуду. Чашки нагадують формою посуд для еспресо, але вміщують до 220мл. гарячої рідини. Товсті стінки добре утримують температуру.
Капучіно
Головне в капучино – пишна молочна пінка. Кількість рідини теж збільшена у порівнянні із еспресо, тому об’єм чашок 170-200мл. Посуд конусоподібний або із рівними стінками та широким отвором, розрахований на подачу капучино, еспресо із вершками, кави по-віденськи, еспресо лунго та кави допіо.
Латте
Молоко із кавою дуже полюбляють в Україні. Цей напій має великий об’єм 250-360мл, для нього використовують фарфорові чашки або прозорі скляні келихи, які дозволяють роздивитися всі прошарки латте. Також в такому посуді подають мокачино.
Фрапучино
Вперше холодний міцний кавовий напій був запропонований відвідувачам всесвітньо відомої мережі кав’ярень «Старбакс». Баріста змішали каву, сироп, молоко та додали збиті вершки. Щоб вмістити всі інгредіенти, потрібна чашка або прозорий келих об’ємом до 500мл. Креативні кав’ярні використовують для подачі фірмові скляні баночки.