Гайдамаки, гастролі Київського театру

Гайдамаки, гастролі Київського театру

Театр «Гайдамаки XXI ст.» вперше покаже у Житомирі трагедію Т.Г. Шевченко «Гайдамаки».

 Тарасове слово, як пророче, звучить у серці українця вже друге століття, закарбоване там непідробним співчуттям. Його кричать, його шепочуть і співають, з нього сміються, з нього і плачуть, і кажуть його зі сцени до мільйонів тих, хто вміє мислити і не боїться правди. В далекому 1920 році вперше режисер-реформатор Лесь Курбас поставив виставу «Гайдамаки» за поемою Т.Г. Шевченка. Взагалі в історії українського театру вона нараховує близько 90 постановок, як професійних, так і народних колективів. Але в останні десятиліття її майже не можна було побачити на жодній сцені. Театр «Гайдамаки ХХІ» взяв за честь спробувати сьогодні ще раз сказати зі сцени болючі слова Гонти: «Сини мої, сини мої! На ту Україну дивітеся: ви за неї й я за неї гину».

Перед глядачем розкривається історія особистого життя наймита Яреми на тлі повстання під назвою Коліївщина, що мало місце в українські історії 18 століття.

У Яреми почуття помсти за свої наймитські кривди посилюється звісткою про драматичну долю його нареченої — Оксани. Глибокого трагізму й художньої сили сповнена сцена вбивства Іваном Гонтою своїх дітей в ім’я присяги.

Сюжетні лінії перериваються ліричними відступами в романтичному дусі, характерним для народних пісень про Коліївщину.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення