Художня виставка Вероніки Донецькової «Диво поруч»

Художня виставка Вероніки Донецькової «Диво поруч»

Всі анонси від: "Теретенія"

Диво поруч - а саме в стінах кав'ярні-кондитерської "Теретенія", що на Пушкінській, 24, відвідувачі зможуть побачити 18 липня.

Стилі, в яких представлені картини: Петриківський розпис, вітраж, картини на морську тематику, картини для декору. На виставці представлені як авторські картини, так і вільні копії.

Про художницю:
Народилась 2 липня 1989 р. в м.Житомир. Закінчила у 2006 році художню школу №17 в м.Житомирі. У школі малювала на папері, робила писанки і тарілки, працювала з аквареллю, сангіною, художнім вуглем.

Протягом 2006-2013 рр. здобуває вищу освіту в ЖДУ ім.І.Франка на природничому факультеті, спеціальність «Біологія. Практична психологія», кваліфікація магістр. Її завжди цікавило як поєднати 2 галузі: психологію і мистецтво. І дійсно, така галузь існує і називається арт-терапією. Захоплення арт-терапією допомогло художниці краще зрозуміти і пізнати себе, свої цілі, побудувати гармонійні відносини з оточуючим світом і взагалі, бути щасливою людиною.

Після закінчення університету, працювала психологом у школі, вихователем у дитячому центрі, але при цьому ніколи не переставала малювати. Зараз працює менеджером в комп'ютерній фірмі та робить свої персональні виставки картин.
Колективні виставки: червень 2006 р. — ЗОШ №17 м.Житомира
з 16.12.17 по 15.01.18 — Gnatyuk Art Center.
На холстах малює з 2016 року (олією і акрилом). З березня 2019 року займається розписом на склі — вітражем.

Опис робіт майстрині:
Вітраж
Для розпису на склі використовують спеціальні контури, якими обводиться малюнок, і вітражні фарби, які не змиваються водою. Вітражні картини створюються для декору і прикраси інтер'єра будинку. Навіть сама проста картина в стилі вітраж виглядає досить яскраво і стильно.
Теми представлених картин:
– квіти;
– портрети;
– тварини;
– морські пейзажі;
– містична тематика.


КАРТИНИ ПРО МОРЕ
Автор надихався морськими пейзажами під час подорожей Одеською областю (м.Чорноморськ) і Болгарією (м. Балчик, мис Каліакра).

«Одинокий причал»
У картини простий сюжет - картина розповідає нам про самотній причал, який чекає свого корабля. Ми бачимо, що збираються хмари, хвилюється море, можливо, буде шторм і злива, але причал спокійно переносить всі негаразди погоди для того, щоб одного разу який-небудь мандруючий корабель причалив до його берегів. Автор побачив такий причал під час літньої подорожі в морське місто Балчик (Болгарія) в серпні 2018 р.

«Берегиня моря»
На картині зображена статуя жінки - королеви, богині, яка тримає в руках корабель. Її погляд спрямований в далечінь: ймовірно, вона чекає корабель або прощається з кимось, проводжає в далеку дорогу. Така статуя привернула увагу автора в ботанічному саду румунської королеви Марії в місті Балчик у Болгарії. Історія життя цієї жінки - королеви, історії її кохання зачаровують та надихають на картини, присвячені її життю.

«В ботанічному саду»
Картина розповідає про життя ботанічного саду в звичайний спекотний літній день. Ми бачимо буйство фарб і зелені на картині, давно розпустилися квіти, вдалені видно водоспад, вода якого проходить через грот і розливається на передньому плані картини. Вся картина дихає повітрям і здається, що оживає. Мотивом написання картини стала подорож автора по ботанічному саду в місті Балчик, Болгарія.

«Чарівний водоспад»
Водоспад, який заворожує погляд, який вабить до себе і притягує невидимою силою. Він розташований між деревами в центрі ботанічного саду і несе людям і навколишній зелені прохолоду в спекотний літній день.

МІСТИЧНА ТЕМАТИКА
Це картини, які в більшості випадків не направлені на конкретні теми, адже кожна людина бачить в них щось своє. Зображення на картині можна трактувани і розшифровувати по-різному.

«Загадкові сни»
Це ніжна і загадкова фантазія автора на тему снів. Що відбувається з нами під час сну? Яким чином ми поринаєм у цей незвичний простір? Можливо, під час сну ми стикаємося з іншими планетами? На картині все дихає таємницею: ловець снів, оздоблений справжнім пір'ям і дівчина, вкрита хустиною, переносить нас у інший світ, який ще й досі до кінця не вивчений науковцями. Під час написання картини автор черпав натхнення в особистих спогадах — у власних незрозумілих, загадкових і заплутаних снах.

“Місяць”
Символи знаку зодіака Рак. На картині показано не тільки символи Рака - планета Місяць і стихія вода, але і його якості у вигляді образів дівчин: 1 - несе глечик з водою - символізує терпіння і працездатність, 2 - читає відкриту книгу - це мудрість і знання, 3 - зображена з луком і стрілами - незважаючи на свою чутливість і м'якість, Раки бувають войовничими і сміливими, у 4 дівчини очі накриті хусткою з символом Місяця - це означає що Місяць наділяє Раков глибокою інтуїцією, тобто вони здатні бачити але тільки «зовнішнім» зором, але і «внутрішнім». Вплив Місяця на Рака двоякий: вона занурює його в мрії, ведучи зі світу реальності, але, залишаючись на землі, Рак за допомогою Місяця знаходить високу чуттєвість.

“Дівчина (із іншого життя)”
Картина, яка створена під впливом одноіменної пісні відомого українського гурту “Океан Ельзи”, в якій є наступні строки: “Не така, як інші вона і лягає спати сьогодні одна, але щось таке в її очах...” Картина пронизана загадковістю: хто ця дівчина, яка тримає в руках пензлик? Що за птахи, які кружляють над нею? Тут можна придумати безліч варіантів відповідей і право розгадати цю картину ми передаємо самому глядачеві.

КАРТИНИ ДЛЯ ДЕКОРА

Це невеличкі за розміром картини для прикраси інтер'єру, які несуть глядачу позитивні емоції та почуття. Картинки розкривають теми звичайного людського життя: відпочинок, любов, сім'я, діти, тварини...

Петриківський розпис
Це картини, створені народними майстрами, які не мали спеціальної художньої освіти. Важливими є рослинні і тваринні орнаменти, також зображували людей, але такі зображженя були дещо казковими.

3 цікавих факти:
1.Своєю назвою відомий український розпис зобов'язаний селищу Петриківка Дніпропетровської області, де він і з'явився. Господарів, чиї будинки не були розписані яскравими орнаментами, в селі не поважали, вважаючи їх морально убогими і негідними навіть привітань односельчан. Петриківський розпис став настільки популярним, що сформувався в окрему художню школу і напрям.

2.В 2013 році Петриківський розпис був внесений до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Це одна з двох форм культурної спадщини України, які потрапили в цей список, поряд з козацькими піснями Дніпропетровської області.

3.Наймаштабніший Петриківський розпис України розміром 133,4 метра потрапила в Книгу рекордів Гіннеса. Вона нанесена на зовнішній стороні огорожі бази спецбатальйона «АЗОВ».

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення