Космос Древньої України

Космос Древньої України

Всі анонси від: Музей космонавтики

Запрошуємо всіх на відкриття  персональної виставки сімейства народних майстрів соломлеплетіння - Ганни та Олексія Пшеничнюків.

На відвідувачів події чекає:

- виступ жіночого хору Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. Івана Огієнка;

- майстер-клас з виготовлення солом'яного павука від Ганни Пшеничнюк;

- зустріч з археологом, писменником - Юрієм Шиловим.

Виставка відкривається напередодні зимових свят зовсім недаремно, адже на Поліссі такі “павучки” були обов'язковим атрибутом новорічних свят. 

За віруваннями їх вважали оберегами та символами Всесвіту. В народі говорили, що власне павуки і “заснували світ”. Такі солом'яні вироби підвішували в хаті до центрального сволока на довгій волосині з конячого хвоста. Завдяки кругообігу повітря — через вхідні двері та з палючої печі — великий “павук” разом з приправленими до нього близнюками повертався в різні боки. Солом'яний “павук” - це своєрідна модель світобудови і такий витвір вважається гармонізатором простору. Простоявши під “павуком”, ви можете позбутися негативу і отримати позитивну енергію з космосу. Вони мають властивість вловлювати у свої солом’яні тенета видиме і невидиме зло, тим самим оберігаючи оселю та її жителів від зовсім небажаної енергії. Коли людина була хвора, або ж коли жінка не могла завагітніти, то ставали під “павука”, щоб він забрав все погане. 

Виставка відкриється 13 грудня о 14:30 і діятиме до 15 грудня (включно). До зустрічі!

 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення