Футбольний клуб «Полісся» (Житомир)

Moemisto
Автор:
Moemisto
05 травня 2018

Сьогодні поговоримо про спорт на Житомирщині, а саме єдиний професійний фубольний клуб нашої області - ФК "ПОЛІССЯ".

Футбольний клуб  «Полісся» (Житомир)

 

Команда  була заснована в Житомирі в 1959 році на базі обласної ради добровільного спортивного товариства «Авангард». З 1960 року команда виступала в першості СРСР (клас Б) під назвою «Полісся», представляючи товариство «Спартак».

З 1967 по 1976 рік житомирська команда носила назву «Автомобіліст», і саме тоді мала найвищі успіхи. У 1967 році «Автомобіліст» навіть став чемпіоном України, а шістнадцять його гравців отримали звання майстрів спорту. У 1972 році, «Автомобіліст», залишаючись одним з найсильніших клубів в республіці, став володарем першого Кубка України. У фіналі житомирські майстри в додатковий час перемогли донецький «Шахтар» - 1: 0.

З 1977 року після реорганізації футбольної першості Союзу Житомир був представлений в другій лізі (6 українська зона), отримавши нову назву - «Спартак». Далі, в 1987-1992 роках команда носила свою першу назва «Полісся», завоювала другий у своїй історії кубок України (1990 р), однак і це не допомогло їй утриматися серед учасників першої ліги новоствореного незалежного чемпіонату України.

У чемпіонаті 1992/93, який вперше проводився за системою «осінь-весна», команда перейшла під егіду заводу «Хімволокно», змінила назву на «Хімік» і за один сезон у другій лізі отримала право повернутися в першу. У першій лізі команда провела наступні сім сезонів. У зв'язку з фінансовими труднощами підприємство «Хімволокно» через два роки було змушене відмовитися від команди, а житомирський клуб знову повернув своє ім'я. За підсумками сезону 1999/2000 «Полісся» зайняло 15 місце в першій лізі і опустилося до другої. У наступному сезоні була перемога в групі «А» другої ліги і повернення. У наступному ж сезоні команда оступилася за крок до місця вже у вищій лізі. Але в перехідних іграх сильнішою виявилася олександрійська «Поліграфтехніка». Команда залишилася в першій лізі. Почалося падіння. Спочатку 11 місце, потім 18, а потім в сезоні 2004-2005 команда знялася зі змагань після першого кола.

У наступному чемпіонаті України Житомир представляли вже нові клуби: ОФК «Житичі» і МФК «Житомир», але вони проіснували менше сезону. До речі, свого часу в нашій команді грав діючий тренер ФК "Зоря" Юрій Вернидуб.

 

Щодо сучасності. 

У 2016 році рішенням Житомирської міської ради, був створенний муніципальний футбольний клуб «Житомир». 23 березня 2016 року директором було обрано Руслана Павлюка. 23 квітня відбувся дебютний матч. У своєму першому сезоні МФК «Житомир» провів шість ігор, здобувши дві перемоги, одну нічию та двічі програвши. В підсумку команда завершила груповий етап на третій позиції, відстаючи від другої на одне очко. 

У сезоні 16-17 аматорський чемпіонат розігрувався в зміненому форматі, а МФК «Житомир» потрапив до групи Б. Команда розпочала сезон 13 серпня з виїзної поразки проти "Таврії-Скіф". МФК Житомир став суперником у першому в історії домашньому матчі команди "Металіст 1925", який відбувся 27 серпня. Гра завершилася нульовою нічиєю, принісши перший бал в сезоні житомирянам, а стадіон "Металіст" відвідали більше 6500 вболівальників. У розіграші попереднього етапу аматорського кубку України суперником МФК «Житомир» став СК "Демня". Програвши в першому матчі з рахунком 1:2, житомиряни не зуміли відігратися вдома і покинули турнір. За підсумками першого кола МФК «Житомир» посів 7 сходинку, набравши 12 очок. На початку листопада клуб розпочав процедуру атестації в ІІ лігу на сезон 17-18. І команді це вдалося! З липня 2017 року ФК "Полісся" приймає участь у ІІ лізі Чемпіонату України серед профеіоналів. На жаль, поки "Центральний стадіон" на реконструкції, команда вимушена проводити свої домашні матчі в м. Коростень на стадіоні "Спартак". 

Сьогодні команда дійсно будується. Запросили нового тренера, оновили склад, поступово з'являється результат. Тому нам, вболівальникам, залишається тільки вірити в майбутні перемоги та підтримувати житомирян!

Офіційний сайт клубу: https://mfc.zt.ua/

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як знайти роботу у Сарнах: поради та тренди
Як знайти роботу у Сарнах: поради т... Пошук роботи в Сарнах відкриває безліч можливостей для розвитку кар'єри. Місто, яке активно розвивається, пропонує вакан...
Поля щастя - лавандові локації на Житомирщині
Поля щастя - лавандові локації на Ж... Лавандові поля, майже як у Провансі значно ближче. Пропонуємо добірку місць на Житомирщині, до можна разом із усією сімʼ...
Обираємо подарунок на день матері
Обираємо подарунок на день матері Ми бачимо нашу найріднішу людину – стильною, діловою та вічно молодою, але ми постійно хочемо турбуватися про неї. Для т...