Сирецький дендропарк: таємне диво Києва

Сирецький дендропарк: таємне диво Києва

Наше улюблене Місто має свої неповторні особливості і затишні куточки, які сміливо можна назвати «чудесами Києва».
Проводити прямі паралелі з одним з Семи найвідоміших чудес Світу було б напевно неправильно, і наші столичні «родзинки», швидше за все, померкли б поруч з уславленими диковинками світу. Але все ж ... У нашому Місті заховані ТАКІ скарби! І одним з них є Сирецький дендропарк.


Сирецький дендропарк
займає площу 7,5 га.
Колекція парку налічує 325 видів дерев, серед яких тісовиє і соснові дерева, 16 видів ліан, 119 листяних дерев. Хвойні дерева займають 50% території парку, що робить повітря чистим і цілющим.
 

А ще в парку можна побачити найрізноманітніші рослини і чагарники: починаючи від дуба і липи, які налічують понад 100 років, до екзотичних гінкго і тюльпанового дерева.
Є тут і такі «екзоти», як: тис гостролистий, ялина Енгельмана, ялина колюча «Срібна», кримська липа, магнолія Кобус.

В даний час в дендропарку росте більше 900 таксонів рослин більшість з яких родом з Північної Америки, Китаю, Японії, Далекого Сходу. У тепличному комплексі вирощується понад 600 видів кактусів і сукулентів.
 
Створені та колекції, які занесені до Червоної книги.
Навесні відвідувачів радують своєю пишністю бузок, магнолії, жасмин, крокуси, незабудки, божественними ароматами наповнюють сад сакура і яблуні. У травні готуються зацвісти і півонії, іриси.


А творцем і автором усієї цієї пишноти став Карл Мейер, який в 1875 році і заклав основи парку, а точніше, висадив невеликий масив листяних і хвойних видів дерев. Пізніше, з 1949 року за проектом і під керівництвом дендролога Миколи Птіцина, дендропарк отримав друге життя. До слова, гуляючи таємничими стежками парку, ви обов'язково натрапите на величезний камінь - це і є гармонійно є сусідами з природою пам'ятник творцеві дендропарку Миколі Олександровичу Птіцина.


До речі, Київ зобов'язаний таким парком уродженцю Сімферополя. Оскільки Птіцин народився саме там, і лише в 1919 закінчив Київський університет. А по завершенні його працював на кафедрі ботаніки, був науковим співробітником в Уманське дендропарку «Софіївка». Саме завдяки цій людині кияни отримали СВОЮ чудову "Софіївку" у себе в столиці.


Поруч з дендропарком знаходяться садівничі господарства, де кияни можуть придбати саджанці, квіти і різні аксесуари для саду та городу за цінами українського виробника.

Дендропарк відкритий для відвідування щоденно:

Режим роботи дендропарку: з 9:00 до 18:00.
Режим роботи адміністрації: з 8:00 до 17:00.
Режим роботи теплиць: з 9:00 до 16:00.


Контакти:

Адреса: м. Київ, вул. Тираспільська, 43.
Тел/факс: тел. +380445991601.

Як доїхати:
 - від станції метро «НИВКИ» маршруткою № 26, 410, 455, 465, 531,  
 - 
автобусом № 32, 226, 14 тролейбусом № 5, 26 до зупинки вул. Стеценка. 
 - 
від станції метро «СИРЕЦЬ» маршруткою № 23, 47, 223, 439, тролейбусом № 23, 35 до зупинки за вимогою вул. Тираспільська або пройти пішки територією «Сирецького гаю».

Коментарі до події
Розклад
Отримуйте
регулярні оновлення