Церква Богородиці Десятинна - Виставка

Церква Богородиці Десятинна - Виставка

Усіх запрошують на виставку «Церква Богородиці Десятинна: архітектурно-мистецький образ».

Десятинна церква – перший християнський кам’яний храм Русі. Богородичний собор урочисто освятили у 996 р. Його друга назва – Десятинна церква, з'явилася через те, що на його будівництво князь Володимир Великий віддав десяту частину своїх прибутків.

Рештки фундаментів Десятинної церкви є однією з найважливіших археологічних пам’яток національної культурної спадщини. Нині точно невідомо, як саме виглядала споруда. Тому виставка дає змогу кожному відвідувачу спробувати реконструювати вигляд пам’ятки у власній уяві.

У Х–ХІ ст. Десятинна церква була головним релігійним центром Русі, осередком поширення культури та князівською усипальницею. У 1240 р., під час взяття Києва військами хана Батия, храм став останнім прихистком для багатьох киян.

На виставці є понад 1000 знахідок з території храму. Це будівельні матеріали та деталі декору, фрагменти фресок та мозаїк, бронзовий дзвін, побутове та культове приладдя, візантійський процесійний хрест.

Тут можна побачити речі з таємного сховища під церквою та залишки одного із вцілілих князівських поховань ХІ ст. А також знахідки з дохристиянського могильника, на якому й звели Десятинну церкву.

❗Виставка працює з 10:00 до 18:00, каса до 17:00.

❗Телефон для довідок та замовлення екскурсій – (044) 278-48-64.

Адреса музею: вулиця Володимирська, 2. Телефон: (044) 278 48 64.

Вхід на виставку за загальним квитком до музею – 100 грн, для школярів/студентів/пенсіонерів – 50 грн.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення