10 замків та місць Тернопільщини, які варто відвідати

Moe Misto
Автор:
Moe Misto
12 червня 2023

Природа радує око, а погода душу. Для хорошого активного відпочинку, це два незамінних фактора. 

Згадуючи своє дитинство, у пам`яті відкладаються цікаві поїздки з батьками та веселі дитячі моменти. Це одна із причин аби у період травневих канікул відвідати один або й декілька із замків Тернопільщини. 

Команда MoeMisto підготувала ТОП-10 замків Тернопільщини які варто відвідати разом із сім`єю та друзямиsurprise

 

10 замків та місць Тернопільщини, які варто відвідати

Підписуйтесь, діліться з друзями та подорожуйте разом з MoeMisto.

Збаразький замок (м.Збараж, вул. Морозенка, 28)

Замок засновано у 1626-1631 рр.

Екскурсії:

Вхідна плата для дорослих - 30 грн .;
 - для студентів - 18 грн .;
 - для дітей шкільного віку - 12 грн .;
Проведення екскурсій для індивідуальних відвідувачів до 10 осіб - 80 грн .;
 - для туристичної групи більше 10 осіб - 120 грн .;
Фотографування на території замку та у експозиційних залах - 12 грн .;
Відеозйомка - 120 грн .;
Фотографування весільних церемоній - 300 грн .;
Стрільба з лука - 5 грн .;
 - з арбалета - 6 грн.

 

Історична довідка. Проект замку, на замовлення Кшиштофа Збаразького, був розроблений італійським архітектором Вінценцо Скамоцці. У 1627 році Генріх ван Пеен зробив зміни у плані забудови, щоб покращити оборонну здатність споруди, новим власником якої став молодший брат Кшиштофа - Юрій. У 1649 році замок взяв в облогу Б.Хмельницький, а у 1675 році фортецю захопили і спалили турки. Опісля твердиню відновив Дмитро Вишнивецький, зробивши з неї свою резиденцією. З 1682 тут господарював уже Станіслав Потоцький, нащадкам якого замок належав до середини 19 століття.Сьогодні Збаразький замок має статус державного історико-архітектурного заповідника. Був номінований на звання одного із семи чудес України. Тут діє краєзнавчий та історичний музей із понад 25 виставковими залами (археологія, етнографія, ремесла краю, зброя, твори сакрального мистецтва, нумізматика, органний зал, виставки картин, скульптури, вишивки).

 

Скалатський замок (Тернопільська обл., Пiдволочиський р-н, м. Скалат, вул. Тернопільська, 3)

Замок заснований у 1630 році.

Екскурсії:

Вхідна плата для дорослих - 12 грн .;
- для студентів та дітей шкільного віку - 6 грн .;
Проведення екскурсій - 50 грн .;

 

 

Історична довідка. Перший камінь замку заклав Кшиштоф Віхровський у першій половині 17 століття. Згодом споруда перейшла як придане доньки Коиштофа у власність родини Фірлей. Великих руйнувань замок зазнав за часів Визвольної війни 1648-1657 рр. Та від татаро-турецьких набігів у 1670-их. Відроджений наприкінці ХVIII століття родиною Водзіцьких замок став родинним маєтком аж до 30-их років XX ст., Допоки чергових руйнацій йому не завдала Друга світова війна.Сьогодні замок у Скалаті входить у Національний заповідник «Замки Тернопілля». В уцілілих вежах відкрита музейна експозиція. У ній представлено середньовічну зброю, картини і дерев`яні скульптури. Вiдкрито пiдземелля.

 

Кришталева печера (Тернопільська обл., Борщівський район, с. Кривче)

 

Вартість екскурсії:

  На 1 дитину - 20 грн.
  На 1 дорослого - 25 грн.
Максимальна кількість чоловік у групі - 15.

Мінімальна вартість екскурсії - 200 грн.

Останій захід екскурсійної групи у печеру проводиться за 45 хв. До закінчення робочого часу екскурсоводів.

Тривалість екскурсії - до 1год. 10 хв.

Історична довідка. Печера «Кришталева» - одна з найбільших гіпсових печер Європи розташована в с. Кривче Борщівського району Тернопільської області. Довжина - 23 км. Середня ширина ходів - 2,0 м, середня висота - 2,7 м. Відома з 1721 року. Вона практично суха і є легкою для проходження.

Особливістю печери є те, що в ній підвищена іонізація повітря і води, абсолютна відсутність патогенних організмів, а недавно виявлено мінеральний болотний мул і воду. Усе це робить «Кришталеву» найперспективнішим об єктом для лікувальних та рекреаційних цілей. Екскурсійний маршрут печери має електричне освітлення і досить зручний. Для його проходження не потрібно спеціального спорядження та одягу. Але деякі позамаршрутні ділянки печери закриті для туристів з метою запобігання порушенню мікроклімату печери та негативному впливові на ріст і збереження кристалів.

 

Кременецький замок (м. Кременець, вул. Замкова)

Початок будівництва XIII століття, XIV століття
Завершення будівництва XVI століття.

Екскурсії:

Дорослий квиток - 10 грн.,

Студентський - 8 грн.,

Дитячий - 5 грн.

Екскурсія «Місто легенд» (тривалість 2 год.)

До 20 чол. - для дорослих 120 грн., Для дітей 100 грн.,

До 30 чол. - для дорослих 140 грн., Для дітей 120 грн.

Історична довідка. Міцні укріплення із земляних валів та дерев'яних стін були у Кременці на горі Бона ще до татаро-монгольської навали. Твердиня змогла встояти перед венгерським королем (1226р.), Ордами Батия (1241 р.) І хана Куремси (1254 р.). А у 1259 її розібрав князь Василько на вимогу монголів. Відбудували фортецю вже литовські князі у 14 ст., Звівши замість дерев'яних муровані стіни та башти з каменю-пісковика. 1648 року замок захопили і зруйнували козаки. Але частина приміщень споруди ще певний час слугувала сховищем для зберігання актових книг ґродського і земського судів.Сьогодні замок входить у Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник. Хоча замість неприступної твердині тепер на Замоковій горі (100 метрів над містом) височіють руїни: башта над воротами, «Башта над новим домом», в'їздна арка у готичному стилі, частина бічних оборонних стін. На замку встановлено дві дошки - охоронна, як пам'ятки архітектури, і меморіальна, як згадка про битву з ордами Батия.

 

Бережанський замок (м.Бережани, вул. І.Франка, 1)

Завершення будівництва у 1554 році.

Історична довідка. Бережанський замок - пам'ятка оборонної архітектури в м. Бережани Тернопільської області (Галичина). Збудований родиною Сенявських у 16-18 ст. Замковий костел Святої Трійці (1554) - родова усипальниця Сенявських. Бережанський замок (1554), іменований «Східним Вавелем», вважають найвизначнішою захисною спорудою епохи Ренесансу.

Обширна територія, що нині міститься в межах міського парку, обгороджена кам'яним муром. На відміну від інших твердинь, Бережанський замок постав не на високій горі, а в глибокій заболоченій річковій долині на острові, утвореному двома рукавами річки Золота Липа. Цей замок створено не як військово-оборонну, а як оборонно-житлову споруду. 1570 року замок був додатково розбудований і зміцнений.

 

МЕДОБОРИ: гори і долини

На сході Тернопільської області на території Гусятинського, Підволочиського і Кременецького районів розташований дивовижний за своїм багатством природний парк "Медобори." На площі в десять з половиною гектарів ви можете побродити по квітучих долинах, заглибитися в прохолодні гаї, піднятися на скелясті гори, побачити печеру "Перлова" язичницькі городища, випити з мінеральних джерел і помилуватися унікальними карстовими озерцями, які не замерзають навіть взимку.

Медоноси, що дали заповіднику назву, роблять повітря солодкуватим і дуже ароматним. На території парку ростуть понад 800 видів рослин, 29 з яких занесені до Червоної книги. Тут зустрічаються олені, козулі, дикі кабани, лисиці, куниці, борсуки та лосі. Якщо обходити заповідник самому, можна легко заблукати. Тому важливо знати, що на території функціонують екологічні стежки "Гостра скеля", "Пуща відлюдника", "Бохіт", а у філії "Кременецькі гори" - "Гора Бона", "Гора Божа", "Дівочі скелі."

Адміністрація парку розташована у селищі міського типу Гримайлів, там можна замовити досвідченого екскурсовода або звернути в турбюро.

 

Теребовлянський замок (м.Теребовля, вул. Підзамче)

Початок будівництва 1630-ті рр.

Екскурсії:

Дорослий квиток - 10 грн.,

Студентський - 5 грн., Дитячий - 5 грн .;

Екскурсія до 10 чол. - 30 грн., Більше 10 чол. - 50 грн.

Історична довідка. Дерев'яна фортеця на Замковій горі була ще за часів теребовлянського князя Василькав в 11 столітті. В 1241 році фортецю захопили і зруйнували орди Батия. Відродили і зміцнили твердиню вже у середині 14 століття як форпост польського королівства. Утім, це не врятувало її від пошкоджень під час наступних татаро-турецьких набігів, а 1594 року замок захопили повстанські загони Северина Наливайка. Нову величну кам'яну фортецю звів на замковій горі уже в 1631 році місцевий староста Олександр Балабан. Ці мури зазнали багато наступів: 1648 року - військ Богдана Хмельницького, 1673-1688 - ординців. Після останніх руйнувань Теребовлянський замок більше не підіймався з руїн.Сьогодні теребовлянська твердиня входить до складу заповідника «Замки Тернопілля». Її кам'яні мури з міста проглядаються мало - через густу рослинність на горі, але в цілому вони збереглися добре. На території фортеці є також відновлений у 2012 році пам'ятник Софії Хшановській - яка очолила оборону замку під час турецько-польської війни.

 

Скала-Подільський замок (Тернопільська область, Борщівський район, смт Скала-Подільська)

 

 

Історична довідка. Давня назва замку і поселення при ньому - Скала над Збручем. Перший дерев'яний замок, на думку багатьох дослідників, збудований на місці давньоруського городища і зруйнований у часи монголо-татарського нашестя. В 1370-их роках тогочасні власники Поділля, литовські князі Коріятовичі, звели кам'яний замок. 1394 року його здобув литовський князь Вітовт (Вітольд).
Від 1443 року Скала - адміністративний центр староства, королівський населений пункт із замком як оборонно-житловим осередком, за історичними джерелами в поданні Михайла Грушевського - потужна фортеця. Від 1515 року замок - власність кам'янецького старости Станіслава Лянцкоронського (згодом - сандомирського воєводи) який його перебудував й укріпив.

 

Джуринський(Червоноградський) водоспад та замок

Довідка: Джуринський (Червоногородський) водоспад розмістився поміж сіл Нирків та Устечко, що на Тернопільщині. Назва водоспаду походить від назви міста Червоногород, котре було неподалік ще декілька сотень років тому. Джуринський водоспад є гідрологічною пам'яткою природи місцевого значення. Розташувався цей водограй на водах річки Джурин, русло якої проходить через с. Устечко та впадає в річку Дністер. Червоногородський (Джуринський) водоспад складається із трьох каскадів. Загальна висота падіння води в ньому сягає 16 метрів, шириною - до 20 метрів.

Поруч із Джуринський водоспадом розташовані руїни Червоногородського замку. Оборонна споруда біля зниклого колишнього міста Червоногорода, у першій половині XIX ст. Перебудована на палац. Руїни розташовані в Урочищі "Червоне», поблизу села Ниркова Заліщицького району Тернопільської області, на стрімкому пагорбі посеред глибокої котловини річки Джурин, яка в цьому місці утворила майже замкнуту петлю.

 

Вишнівецький палац (Вишнівець, вул. Замкова, 5)

Заснований у XVI ст.

Вартість відвідування, екскурсії:

дорослий квиток - 10 грн., Студентський - 5 грн., Дитячий квиток - 5 грн .;

Екскурсія до 50 чоловік - 30 грн.

Історична довідка. Теперішній палац розташований на місці оборонного замку 1395 року, який було перебудовано та укріплено у 1640 році коштом Яреми Вишневецького. Він модернізував замкові укріплення та збудував оборонний монастир кармелітів, який входив в єдину оборонну систему Вишневецького замку.
Український компаду влітку турків, татар війт Вишнівця Єжи Борковський керував імпровізованою обороною замку Вишнівця. 11 діб невелика залога замку не дозволяла його взяти переважаючим кількісно ворогам. 31 серпня (подібно, через зраду частини жидів) замок був взятий; Вся шляхта, закрита в замку, була винищена.
Після руйнування замку у 2-й половині XVII століття фортифікаційні елементи відновлено у 1705 році.

 

       Вам точно сподобається:

Події по темі:
Коментарі до події (4)
  • степан сторожук 26 Серпня

    шановні автори блогу "10 замків та місць Тернопільщини, які варто відвідати " https://moemisto.ua/te/blog/top-5-zamkiv-ternopilschini-yaki-varto-vidvidati-172.html
    або не пишіть нічого або пишіть правильно
       ви зробили чудовий задум - популяризація туристичної привабливості тернопільщини але матеріал не влазить в ніякі ворота .ось до прикладу  ваша тема  
    МЕДОБОРИ: гори і долини https://moemisto.ua/te/blog/top-5-zamkiv-ternopilschini-yaki-varto-vidvidati-172.html
    скажіть будь-ласка звідки ваші фото і де вивзяли такий дурний текст.
     Природний заповідник "МЕДОБОРИ "  один з найбільших заповідників в Україні , найбільша  природоохоронна територія нашої області в лютому 2020 року відсвяткував своє 30 - річчя,  а ви пане авторе оцього пасквілю пишете таку дику дурню . Я вас благаю негайно видаліть цей текст . А ГУГЛІ ПОШУКАЙТЕ достовірну фінформацію не про " парк медобори",  а про "Природний заповідник МЕДОБОРИ"  

    цей гнівний коментар написав науковий співробітник Заповідника "Медобори" і 10 - річним стажем  Степан Сторожук
  • Relk Deż 22 Серпня

    Ви вказали неправильні ціни відвідування Збаразького замку.

    Ми відвідували замок цього літа. Нас було троє: двоє дорослих і дитина. За трьох з нас взяли плату 180 гривень!

    Укр Relk Deż 14 Листопада

    А ніхто тут коментарі не читає - ціни так і лишились зі стелі для Збаража.

    Укр Relk Deż 14 Листопада

    А ніхто тут коментарі не читає:) Ціни далі написані зі стелі для Збаража.
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Гіроскутер: сучасний транспорт майбутнього
Гіроскутер: сучасний транспорт майб... У наш час технології швидко розвиваються, і з кожним роком з'являється все більше інноваційних пристроїв, які полегшують...
10 кращих хітів виконаних українською
10 кращих хітів виконаних українськ... Рідна мова - така солов'їна і милозвучна. Нас навчили слухати російське, бо воно "краще". Та хіба ж так? Просто своєму н...
Цікавий тест на знання української мови. Перевіряємо свої знання!
Цікавий тест на знання української... Із 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування перейшла на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами,...