Історія: фестиваль дерунів в Коростені (Житомирщина)

Моємісто
Автор:
Моємісто
13 вересня 2017

В цій статті ми підготували для вас найцікавішу інформацію про Міжнародний фестиваль дерунів, який щорічно відбувається на Житомирщині, а саме в місті Коростень!

Гарного перегляду! :)

Історія: фестиваль дерунів в Коростені (Житомирщина)

Вперше був організований ще в 2009 році.

Проходить з метою зближення слов’янських народів, відновлення традицій та передачі молоді бережливого ставлення до кухарських справ наших предків. На фестивалі демонструються і дегустуються найкращі деруни з усіх куточків України та інших країн.

В рамках фестивалю проводяться конкурси на найкращий транспарант, прославляючий деруни, на кращий твір про деруни, на кращий анекдот, вірш, пародію на народну пісню та смішну історію. Також серед дегустаторів проводяться змагання на найбільшу кількість продегустованих дерунів та за кращий відгук переможцю. Звичайно, все стосується лише теми дерунів. Та головне змагання фестивалю – конкурс на найкращий дерун. Беруть участь в ньому всі бажаючі, які впевнені, що зможуть конкурувати на рівні з досвідченими майстрами кулінарної справи.

На фестивалі діє школа дерунярства: досвідчені кухарі вчать усіх бажаючих готувати деруни. Проводяться і різноманітні вікторини, дегустація місцевих напоїв, виставки, виступи фольклорних ансамблів. Особливою увагою користується майстер-клас приготування дерунів від мера.

Також доволі цікаво, що під час фестивалю також відбуваються змагання з Дерунярського триборства, яке включає такі конкурси:

- кидання дерунів в миску зі сметаною з 5 метрів;

- кидання картопляного «чуда» в конкурента з 5 метрів.

Щодо рекордів:

На Першому Міжнародному фестивалі дерунів (у 2008 році) коростенці випекли найбільший на той час дерун в Україні. Тоді дерун-рекордсмен заважив 118 кілограмів і потрапив до Книги рекордів України.

Другий фестиваль (у 2009 році) відзначився тим, що було урочисто відкрито пам'ятний деруну. У відкритті пам'ятника взяв участь тогочасний Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, цитуємо: «Сьогодні я не думав про політику, адже атмосфера тут по-справжньому домашня, я відчув гостинність поліщуків».

На третьому фестивалі, 25 вересня 2010 року коростенці знову випекли дерун-рекордсмен. Цього разу вже вагою 140 кг.

Дякуємо за перегляд!

 

Коментарі до події
Слідкуй за MoeMisto!
Підпишись на щотижневий анонс та читай нас у соціальних мережах
Читай інші статті
Житомирські підземелля: правда чи міф?
Житомирські підземелля: правда чи м... Прокляття житомирських підземель: правда чи міф? Спробуєм знайти відповідь на це питання!
10 самих яскравих місць України
10 самих яскравих місць України Україна - дуже цікава країна з просто неймовірним туристичним потенціалом. У нас є все - і гори, і тепле море, і безкраї...
Визначні пам'ятки Житомира
Визначні пам'ятки Житомира На перший погляд багатьом може здатися, що цікавих та величних місць у Житомирі не дуже то і багато, і їхати туди безглу...
Афіша Житомира завжди з тобою - долучайся до нас у Facebook