Частина 1 : історія Житомира в фотографіях.

Моемisto
Автор:
Моемisto
24 жовтня 2019

Для наших читачів ми зібрали історію Житомира в фотографіях: від Речі Посполитої до сьогодення. До Вашої уваги частина №1. Обіцяємо, буде цікаво та корисно!

Частина 1 : історія Житомира в фотографіях.

 

У середньовіччі Житомир був важливим південним форпостом Великого князівства Литовського і Речі Посполитої. Фортеця відігравала важливу роль у значенні міста. У сорокових роках XVI  століття місцевий зодчий Симон Бабінський та перший староста князь Богуш Корецький, він же воєвода Волинський, закінчили реконструкцію замку.

 
Місто було розбудоване й укріплене. Його територія сягала двох гектарів і мала вигляд неправильного шестикутника з трьома воротами й п’ятьма кутовими вежами. У центрі цього шестикутника був розташований палац старости, храм і амбри. Зв'язок із замком відбувався через міст, перекинутим на урвищем, а також через розгалужену мережу комунікацій – добре оздоблених та укріплених підземних ходів.
 
 
Охримова гора або Кокрин. Історична назва місцевості на північний захід від центру міста, на лівому березі р. Кам’янка біля Подільского мосту. З XIX ст. відома як Охрімова гора. Чим цікава ця місцевість? По-перше, вона стародавня. Археологи припускають, що поселення на Охрімовій горі виникло не пізніше XIV – XV ст. як своєрідний північно-західний форпост. По-друге, є історичною і ландшафтною пам'яткою архітектури Житомира. На цій горі збереглися дві релігійні споруди: каплиця Св. Миколая і Покровська церква.
 
 
Панорама старовинного Житомира з крошенського напрямку. Зліва на задньому плані видно Свято-Михайлівський храм.
 
 
Старовинна вулиця Київська (нині Кафедральна) в центрі Житомира. Виходить на Соборний майдан. До більшовицького перевороту і окупації Правобережної України червоними Семінарійський костел Святого Йоана з Дуклі виходив центральною баштою на головний майдан Житомира (з боку п'ятиповерхівки, яка зараз відділяє костел від Соборного майдану).
 
 
Вулиця Київська (у часи червоної окупації вулиця Леніна, а з 1991 року знову Київська). Малюнок ХІХ століття. Нині Київська є центральною вулицею Житомира.
 
 
Житомирський театр (нині міська Філармонія). Пам'ятка архітектури. Заснований на гроші місцевої шляхти польським культурним діячем Юзефом Ігнацієм Крашевським у ХІХ столітті. На той час такого приміщення театру не мав навіть Київ. На задньому плані житомирська водонапірна вежа - пам'ятка архітектури.
 
 
Кафедральний костел Святої Софії в Житомирі. Гравюра ХІХ століття. Костьол був реконструйований в XIX ст. з використанням елементів класицизму. Проте внутрішня обробка храму - настінний розпис і ліпнина збереглися. Сьогодні костьол Святої Софії діє.
 
 
Михайлівська - головна пішоходна вулиця Житомира. В часи коли Житомир був одним із найбільших губернських центрів Російської імперії  носила назви Пилипонівської та Синельникова. За часів СРСР називалася вулицею Совєтов.
 

Музичне училище Імператорського руського музичного товариства на вулиці Михайлівській. У радянські часи Міський будинок культури (ДК). Нині Житомирський академічний обласний театр ляльок.
 
 
Парк в районі маєтку Барона де Шодуара (більшість споруд маєтку знищено більшовицькими загарбниками). Нині Центральний парк Культури і відпочинку.
 
 
Давній Тетерів.
 
 
Соборний майдан у ХІХ столітті. На задньому плані Кафедральний собор російської церкви зведений після низки польських національно-визвольних повстань наприкінці ХІХ століття з метою русифікації житомирян. До другої половини ХІХ століття в Житомирі були здебільшого католицькі та греко-католицькі храми.
 
 
Будинок на розі вулиць Великої Бердичівської та Михайлівської (нині супермаркет "Квартал"). Кінець ХІХ століття. Зберігся до нині. В радянські часи був відомий як ЦГ - Центральний гастроном.
 
 
Комплекс будівель Житомирського горілчаного заводу у ХІХ столітті.
 
 
Будинок на Другому бульварі. Нині головний корпус Агроекологічної академії. До речі, кошти на спорудження житомирського бульвару були зібрані польським шляхтичем, діячем національно-визвольного руху Апполо Коженьовським, батьком відомого англійського письменника Джозефа Конрада.
 
 
Пам'ятка дерев'яної архітектури Житомира. Український православний храм зруйнований комуністичними вандалами у 50-х роках ХХ століття. 
 
 
Вулиця Київська неподалік будинку Волинського губернатора. В районі нинішнього кінотеатру "Україна".
 
Дякуюємо за перегляд! Like, якщо сподобалось! Друга частина вже зовсім скоро!
Події по темі:
Коментарі до події (1)
  • Івалон К 30 Вересня

    Чудовий нарис і фото!
    Жито-мир - мир Хліба Справжнє мсце народження Ісуса, прадавнє укранське місто
    У сфальшованому Ізраілі за нього видають Бет Шемеш - дім хліба, та який хліб у Ізраілі
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Традиції та заборони на Великдень
Традиції та заборони на Великдень Великодні традиції існують багато століть. Ознайомимось з найпопулярнішими
Підключення блютуз колонки до телевізора, ноутбука та інших пристроїв
Підключення блютуз колонки до телев... Як поліпшити якість звуку від телевізора, ноутбука чи планшета? Кожен з цих пристроїв обладнано власними, доволі пристой...
Тест на знання української мови
Тест на знання української мови Щорічно 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови! Трошки цікавих фактів для вас: вважається, що на сьогодні...