Кажуть, що китайський чай пуер є надзвичайно корисним, допомагає з медитацією та підтриманням форми, і навіть замінює алкоголь. Чи правда це, і який різновид пуера краще обирати новачку – ми розпитали у фахівців інтернет-магазину New Tea.
Якщо пуер ще не прийшовся вам до смаку, це означає, що ви спробували не те зілля, не в тому настрої та компанії. У чайних новачків він викликає безліч питань, а досвідченим чаєманам дарує неочікувані прозріння. Спробуємо все це поєднати, отримавши відповіді на питання про класичний Шен, технологічний Шу пуер і незвичну Ча Гао – чайну смолу.
Легко сказати, що все залежить від смаку чаємана. Для цього потрібно куштувати, та ще й такі пуери, які є гідними дегустації. Тому виділимо кілька особливих рис, якими славляться різні види пуера:
Найсмачнішим вважається витриманий Шен. Однак, найпопулярнішим залишається чорний Шу. Ну, а Ча Гао настільки зручна в заварюванні, що її люблять навіть просто так.
Найвідомішими є пуери з юньнаньських фабрик, які передають і вдосконалюють технології виробництва десятиліттями й сторіччями. Пуер – дійсно найбільш китайський напій, який цінувався ще за часів шовкового шляху. Однак, схожий клімат дозволив чайним деревам рости й у інших теруарах:
Тут пуер виготовляють із сировини дикорослих дерев за традиційними технологіями, тож його смак вважається чистішим і первозданним: таким, яким він був до початку активного виготовлення чаю. До того ж, вартість тайських і тайванських пуерів зазвичай є нижчою. Це мотивує багатьох чаєманів спробувати щось новеньке.
Справжнісінький. Чайні майстри в середині ХХ століття зробили все, щоби штучно зістарений Шу набув всіх найліпших характеристик витриманого Шен пуера. Для цього було винайдене вологе скиртування – Во Дуй:
Таким чином, все, заради чого чаємани роками чекають Шен пуер, розкривається в Шу пуері всього за 45 днів. А ще він набуває своєї славнозвісної кофеїновості та настою з відтінком ночі в густому лісі. І це вже його індивідуальні особливості, які також так і мотивують купити Шу пуер.

Із давніх часів перевозити готовий чай було простіше, якщо він був пресований. Тому чайну сировину відміряли за вагою та збивали в одну з традиційних форм:
Завдяки цьому його було зручно складати, продавати чи обмінювати.
Сьогодні пресування – данина традиції, тому з’явилися й більш сучасні форми: серденька, міні-точі (таблетки), кружечки та інші. Легко відшукати й розсипний пуер, який має таку ж високу якість, і його точно не потрібно ні в чому підозрювати.
Дійсно, стан після пуерного чаювання можна порівняти з відчуттями після кількох ковтків вина:
Однак, пуер (особливо Шу) дарує ще й приємну концентрацію, мотивацію до дії, зосередженість на важливому. Це значно відрізняє його ефект від класичного (і шкідливого) сп’яніння, і дозволяє медитувати, по-справжньому релаксувати, а при правильному настрої – навіть швидесенько завершувати проєкти задовго до дедлайну. Це ще одна принада, за яку так цінують цей чай.
А які цікавинки про пуер зачепили саме вас?