Програма підтримки учасників АТО

 МоєМісто
Автор:
МоєМісто
16 березня 2021

 

Підтримка ветеранів АТО/ООС - це один з головних пріоритетів обласної ради - заступник голови Лінько

Програма підтримки учасників АТО

 

Цьогоріч депутати Кіровоградської обласної ради підтримують позиції ветеранів війни на Сході. Судячи з останньої сесії обласної ради, народні обранці починають активніше розглядати проблеми АТОвців, яким у попередньому скликанні приділяли менше уваги.

З’явились оновлені пільги й допомога ветеранам, а також збільшився їхній вплив на прийняття владою рішень. Про нову програму підтримки ветеранів, допомогу охочим відкрити власну справу та як АТОвці вплинули на встановлення найвищого в області прапора в інтерв’ю розповів заступник голови Кіровоградської обласної ради Дмитро Лінько, який і сам був добровольцем та командиром батальйону «Свята Марія».

Програма підтримки учасників АТО

Під час останньої сесії обласної ради депутати прийняли програму підтримки ветеранів АТО. З грудня, протягом кількох місяців, її доопрацьовували: спілкувались з ветеранськими організаціями, представниками волонтерських організацій.

- Дмитре Володимировичу, які пільги та допомогу надає ця програма учасникам АТО?

- «Якщо порівнювати програму Кіровоградщини з програмами інших областей, то, безумовно, наша є найбільш об’ємною.

Серед новацій програми виокремлю такі:

  • підтримка і компенсування на зубопротезування, яке ми додали на прохання самих ветеранів;
  • підтримка дітей, які втратили батьків, дітей загиблих або померлих учасників АТО та сирот, які втратили обох батьків. Зауважу, що таких дітей в області троє.

До того ж, програмою передбачена компенсація на сімейний відпочинок. Тобто, людина самостійно може обрати куди хоче поїхати в межах України і певна частина вартості цього відпочинку компенсується за рахунок обласного бюджету. На ці компенсації виділять 7, 5 мільйонів гривень.

Виділятимуться кошти й на медичні заклади області, які надають допомогу та лікування в дороговартісному обстеженні ветеранам.

Це дійсно потрібна програма!», – розповів Дмитро Лінько.

За поясненням щодо кожної пільги та її отримання заступник голови обласної ради радить ветеранам звертатись в комунальний заклад «Ресурсний центр з питань допомоги ветеранам АТО», а також читати на сайті обласної ради в розділі проєкти рішення.

Дмитро Лінько додав, що це поки тільки програма. Під неї ще писатимуть фінансування.

На крайній сесії обласної ради змінили й положення про надання підтримки учасникам АТО, які хочуть відкрити власну справу, але не мають достатньо коштів для цього.

- Як відтепер підтримуватимуть ветеранів у цьому напрямку?

- «Є фонд регіональної підтримки малого та середнього бізнесу. Кожен підприємець може отримати безвідсотковий кредит на будь-який бізнес проєкт.

Депутати ще попереднього скликання говорили, що має бути окреме положення для підтримки бізнес-ідей ветеранів. І ось нарешті АТОвці зможуть отримати кредит, а заставою можна буде встановити те майно, яке ветеран купуватиме за ці кредитні кошти (наприклад, купуючи трактор, АТОвець зможе закласти його в заставу, а не своє житло чи щось інше)», – роз’яснює Лінько.

Контакти фонду регіональної підтримки підприємництва за посиланням.

- Чи багато охочих ветеранів взяти такий кредит?

- "Минулого року кошти використали лише наполовину, тому можливості є і вони передбачені. На жаль, інформація про кредит для ветеранів поширюється не так активно, як того хотілось би, тож варто працювати ще й над цим.

Ми прибрали протиріччя між положеннями обласної ради та адміністрації, зробили одне й проголосували на минулій сесії. Тож АТОвці вже можуть готувати проєкти та ознайомлюватись з необхідною нормативною базою», – наголосив Лінько.

Баталії в "Обласному ресурсному центрі з питань допомоги учасникам антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам"

Ресурсний центр і досі без керівника, що є великою проблемою. Директором Комунального закладу "Обласний ресурсний центр з питань допомоги учасникам

антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам" був Віктор Колінько. Нині його обов’язки виконує Анатолій Компанієць.

- Хто може взяти участь у конкурсі на цю посаду? 

- «Насправді в нас немає симпатії до когось, а є певні вимоги, зокрема:

Комунікабельність (людина повинна вміти консультувати і надавати всебічну допомогу

учасникам АТО);

  • Організаційні здібності (організовувати заходи щодо вшанування, відзначення, святкові дні, організація заходів з ветеранськими спільнотами);
  • Мати повагу та авторитет (уміння об’єднати людей з різними думками й поглядами).
  • Створити комфортні умови в нашій області для ветеранів, допомогти соціалізуватися ветеранам, які не можуть знайти роботу, які намагаються створити свій бізнес.

Ось і все».

Дилема встановлення найвищого прапора Кіровоградщини

В мережі Фейсбук та на крайній сесії обласної ради після рішення про встановлення найвищого в області прапора точиться дискусія. Думки з цього питання розходяться.

Міська рада підтримала пропозицію розташування прапора в Ковалівському парку, а громадськість та АТОвці – на Фортечних валах.

- То все ж таки: як вирішили діяти і де встановлять прапор?

-«На останній сесії депутати проголосували за встановлення прапора на Фортечних валах. Насправді, таке рішення є цілком логічним. Фортечні Вали є символом міста та найвищою точкою, тож мають бути ознаменовані найвищим прапором. Коли ми вирішували це питання, то в першу чергу врахували всі зауваження громадськості й ветеранів. Нині починається робота над документальним оформленням встановлення прапора.

Можу констатувати, що всі етапи підготовки пройдені та вже є готовий проєкт будівництва».

У розпалі й дискусії стосовно вартості будівництва споруди «Найбільший державний прапор України у Кіровоградській області», яка складає 5 мільйонів гривень. Чому саме така сума?

- «Взагалі, 5 мільйонів – це попередня цифра, яка зарезервована з розрахунку на те скільки грошей витрачали інші області. Наприклад, у Києві на прапор висотою 90м витратили більше 100 мільйонів гривень, а в Дніпрі прапор висотою 72 м обійшовся в близько 70 мільйонів гривень.

Порівняно з іншими обласними центрами, ми витратимо невеликі гроші, але, я сподіваюсь, що під час проектування і проходження тендерних процедур ця цифра ще зменшиться й ми зможемо зекономити», – аналізує заступник голови обласної ради.

Встановлення 30-ти метрової щогли з Державним прапором планується 23 серпня в день Державного прапора України до 30-ї річниці Незалежності України.

Фото надані співрозмовником.__

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як вибрати найкращу пропозицію кредиту на картку серед МФО
Як вибрати найкращу пропозицію кред... Дізнайтеся, як правильно вибрати найкращу пропозицію кредиту на картку серед МФО. Поради та критерії для ефективного виб...
ТОП 10 романтичних фільмів для перегляду вдвох
ТОП 10 романтичних фільмів для пере... Якщо вам набридли одноманітні романтичні комедії, то нова добірка «Мого Міста» - для вас. У цих фільмах - всі грані любо...
Як лікувати ангіну у дорослих?
Як лікувати ангіну у дорослих? Ангіна (або гострий тонзиліт), є захворюванням, що характеризується запаленням мигдалин. Ця інфекція може спричинити зна...