Балет "Спляча красуня" в Національній опері України

Балет "Спляча красуня" в Національній опері України

Лібрето Івана Всеволожського та Маріуса Петіпа за казкою Шарля Перро.
Хореографія Маріуса Петіпа. У виставі використані хореографічні фрагменти Федора Лопухова, Юрія Григоровича.

Лібрето:  Король і королева святкують народження дочки — принцеси Аврори. Гості й придворні вітають щасливих батьків. Фея Бузку та інші добрі феї дарують новонародженій свої дарунки, наділяють Аврору прекрасними душевними якостями. Та раптом перелякані слуги сповіщають церемоніймейстерові Каталабюту про прибуття злої феї Карабос. Карабос розгнівана, її забули запросити на урочистість. Король і королева намагаються умилостивити злу фею. Але лють її не знає меж: Карабос віщує юній Аврорі, що та засне вічним сном, як тільки вколе палець в’язальною спицею. Усіх гостей проймає жах... Так розпочинається балет "Спляча красуня".
Про балет: «…А тепер скажу тобі, що мені «Спляча красуня» подобається від початку до кінця», – впевнено писав Петро Ілліч Чайковський своєму видавцеві П. Юргенсону у 1890 році, невдовзі після прем'єри балету. 
Вимогливий до себе композитор досить рідко вдавався до таких оцінок щодо власних творів. Але у «Сплячій красуні» він не сумнівався. Цей балет став для нього одним із тих творів, працюючи над яким композитор відчував справжню радість художника. «Сюжет такий поетичний, такий вдячний для музики, що я просто був у захопленні від компонування і писав з тим теплом і бажанням, які завжди зумовлюють вартість твору», – писав П. Чайковський Н. Ф. фон Мекк. 
Композитор не помилився у своїх сподіваннях. Балет «Спляча красуня», поставлений на сцені Маріїнського театру у Петербурзі 3 січня 1890 року, став видатною подією в історії музично-хореографічного мистецтва. Прем'єра за участю найкращих танцівників петербурзької балетної трупи на чолі з Карлоттою Бріанцею – Авророю та Павлом Гердтом – Дезіре мала великий успіх, що зростав від вистави до вистави. «Спляча красуня» стала одним з найпопулярніших балетів. 
П.Чайковський (1840-1893 г.г.) працював над музикою балету вже маючи у творчому доробку ряд опер, симфоній, багато камерних творів. «Спляча красуня» – життєрадісний, світлий, святковий твір, де стверджується перемога життя над смертю, світлого над пітьмою, кохання й добра над чорною заздрістю та злом. Музика П. Чайковського наповнила казковий сюжет живими почуттями, внесла в нього риси реального життєвого конфлікту.
Квитки он-лайн можна придбати на сайті театру: http://www.opera.com.ua/afisha/splyacha-krasunya

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення