Балет «Жизель» в Театрі опери та балету для дітей та юнацтва

Балет «Жизель» в Театрі опери та балету для дітей та юнацтва

А.Адан. ЖІЗЕЛЬ. Балет на 2 дії
Хореографія: Жюля Перро, Жана Кораллі, Маріуса Петіпа у редакції Валерія Ковтуна.

Постановний склад:
Диригент-постановник – нар. арт. України Олексій Баклан
Балетмейстер-постановник – нар. арт. СРСР, лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка Валерій Ковтун.

Балету «Жізель, або Віліси» вже 170 років. Він належить до кращих творів відомого французького композитора, одного з основоположників романтичного балету Адольфа Шарля Адана (1803-1856). Сценарій балету написаний на основі старовинної легенди про віліс – померлих до весілля дівчат, які щоночі вгамовують свою пристрасть до танцю, бажаючи помститися всім, хто зустрінеться на шляху.

Прем’єра балету, створеного генієм Жюля Перро і завершеного Жаном Кораллі, відбулася на сцені Паризької опери 28 червня 1841р. і мала надзвичайний успіх.  Справжнім відродженням світової слави балету став 1910 рік, коли парижани заново відкрили цей шедевр під час «Російських сезонів» С.Дягілєва із легендарними танцівниками Т.Карсавіною та В.Ніжинським. Відтоді «Жізель» заслужено вважається одним із кращих балетів – еталоном хореографічного романтизму. Вона незмінно в репертуарі театрів та балетних труп усіх континентів. Історія балету зберігає імена кращих виконавців партій Жізелі та Альберта – Анни Павлової, Ольги Спесівцевої, Алісії Маркової, Галини Уланової, Алісії Алонсо, Наталії Макарової, Наталії Бессмертнової, Рудольфа Нурієва, Михайла Лавровського, Микити Долгушина, Михайла Баришнікова…

Одним із неперевершених Альбертів української сцени був Валерій Ковтун. Тож не дивно, що у своїй балетмейстерській роботі він звернувся до цієї перлини романтизму. Cвою редакцію «Жізелі» В.Ковтун вперше здійснив у 1990р. у Київському театрі класичного балету. До хореографічної партитури вистави балетмейстер вніс ряд змін, які не порушили стилістики романтизму і додалистаровинному балету свіжих барв. У 1999р. постановча група нашого театру у складі диригента-постановника О.Баклана, балетмейстера-постановника В.Ковтуна, балетмейстера-репетитора Т.Качалової та диригента А.Бойченка втілила цей балет на сцені Словенської національної опери м. Марібор. Від жовтня 2000р. «Жізель» йде на сцені нашого театру. Вистава мала великий успіх і на гастролях балетної трупи театру в Італії, Іспанії, Німеччині, Франції, Швейцарії, Румунії, Тунісі.
Секрет популярності «Жізелі» в усі часи в тому, що живою, емоційною мовою танцю балет говорить про глибокі почуття, про кохання, яке є сильнішим за саму смерть.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення