5 цікавих питань про пуер

newtea.ua
Автор:
newtea.ua
29 липня 2025

Кажуть, що китайський чай пуер є надзвичайно корисним, допомагає з медитацією та підтриманням форми, і навіть замінює алкоголь. Чи правда це, і який різновид пуера краще обирати новачку – ми розпитали у фахівців інтернет-магазину New Tea.

5 цікавих питань про пуер

Якщо пуер ще не прийшовся вам до смаку, це означає, що ви спробували не те зілля, не в тому настрої та компанії. У чайних новачків він викликає безліч питань, а досвідченим чаєманам дарує неочікувані прозріння. Спробуємо все це поєднати, отримавши відповіді на питання про класичний Шен, технологічний Шу пуер і незвичну Ча Гао – чайну смолу.           

Який пуер смачніший?

Легко сказати, що все залежить від смаку чаємана. Для цього потрібно куштувати, та ще й такі пуери, які є гідними дегустації. Тому виділимо кілька особливих рис, якими славляться різні види пуера:

  • Шен легкий, шовковистий, некофеїновий, із присмаком горіхів та сухофруктів, випічки та меду.
  • Чай Шу пуер потужний, із темним настоєм, копченими й землистими нотами, помірною гірчинкою та приємною терпкістю. Дуже міцний.
  • Ча Гао – смола пуера – м’якша за Шу й міцніша за Шен. Її смакоароматика залежить від сировини, адже вона може виготовлятися як із чайного листа для Шена, так і з листя для майбутнього Шу пуера.

Найсмачнішим вважається витриманий Шен. Однак, найпопулярнішим залишається чорний Шу. Ну, а Ча Гао настільки зручна в заварюванні, що її люблять навіть просто так.

Пуер завжди китайський?

Найвідомішими є пуери з юньнаньських фабрик, які передають і вдосконалюють технології виробництва десятиліттями й сторіччями. Пуер – дійсно найбільш китайський напій, який цінувався ще за часів шовкового шляху. Однак, схожий клімат дозволив чайним деревам рости й у інших теруарах:

  • Тайваню;
  • Тайланду;
  • В’єтнаму.

Тут пуер виготовляють із сировини дикорослих дерев за традиційними технологіями, тож його смак вважається чистішим і первозданним: таким, яким він був до початку активного виготовлення чаю. До того ж, вартість тайських і тайванських пуерів зазвичай є нижчою. Це мотивує багатьох чаєманів спробувати щось новеньке.

Шу – це несправжній пуер?

Справжнісінький. Чайні майстри в середині ХХ століття зробили все, щоби штучно зістарений Шу набув всіх найліпших характеристик витриманого Шен пуера. Для цього було винайдене вологе скиртування – Во Дуй:

  • чайна сировина легко обсмажується;
  • зберігається протягом 45 днів при сталих температурі та вологості;
  • регулярно зволожується та перевертається для рівномірної ферментації.

Таким чином, все, заради чого чаємани роками чекають Шен пуер, розкривається в Шу пуері всього за 45 днів. А ще він набуває своєї славнозвісної кофеїновості та настою з відтінком ночі в густому лісі. І це вже його індивідуальні особливості, які також так і мотивують купити Шу пуер.

68835b898502d.webp

Пресування впливає на пуер?

Із давніх часів перевозити готовий чай було простіше, якщо він був пресований. Тому чайну сировину відміряли за вагою та збивали в одну з традиційних форм:

  • гніздечка чи млинчика;
  • цеглинки чи грибочка;
  • гарбузика чи квадратика.

Завдяки цьому його було зручно складати, продавати чи обмінювати.

Сьогодні пресування – данина традиції, тому з’явилися й більш сучасні форми: серденька, міні-точі (таблетки), кружечки та інші. Легко відшукати й розсипний пуер, який має таку ж високу якість, і його точно не потрібно ні в чому підозрювати.

Від пуера можна сп’яніти?

Дійсно, стан після пуерного чаювання можна порівняти з відчуттями після кількох ковтків вина:

  • у голові зникають зайві думки;
  • знижується тривога;
  • м’язи й нервова система розслаблюються;
  • хочеться більше слухати та спостерігати.

Однак, пуер (особливо Шу) дарує ще й приємну концентрацію, мотивацію до дії, зосередженість на важливому. Це значно відрізняє його ефект від класичного (і шкідливого) сп’яніння, і дозволяє медитувати, по-справжньому релаксувати, а при правильному настрої – навіть швидесенько завершувати проєкти задовго до дедлайну. Це ще одна принада, за яку так цінують цей чай.

А які цікавинки про пуер зачепили саме вас?

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
ТОП фотостудій Києва для професійних фотосесій
ТОП фотостудій Києва для професійни... Фотосесії Києва стали не просто трендом, а важливою частиною особистого та бізнес-життя. Від інстаграм-контенту до корпо...
Смартфони Apple: актуальний вибір, можливості та новинки 2025 року
Смартфони Apple: актуальний вибір,... Смартфони Apple вже багато років асоціюються у нашій реальності як щось стабільне та майже «вічне» – працюють без сюрпри...
Найкращі коктейлі з джином Beefeater: що завжди в тренді
Найкращі коктейлі з джином Beefeate... Джин — напій із характером. Його терпкий аромат ялівцю, цитрусові відтінки й легка гірчинка створюють базу для ряду леге...