Гоголівськими місцями: екскурсія вихідного дня у Миргород та Великі Сорочинці

Гоголівськими місцями: екскурсія вихідного дня у Миргород та Великі Сорочинці

Екскурсія одного дня на мальовничу Полтавщину: Мгарський монастир - Великі Сорочинці - Гоголеве – Миргород.

Неподалік Лубнен на горі понад Сулою височіє справжня перлина архітектури - Мгарський монастир. Грамота на будівництво монастиря була отримана в 1618 р., а вже 18 січня 1619р. "монастырь открыла княгиня Вишневецкая, старосты Овруцкого супруга, Могилянка Раина Михайловна Корибутова". Чудовий Прображенський собор збудовано архітектором І. Бабтистом у 1692 р., келії - у 1738 р. В 1785 - 1848 р.р. збудували дзвінницю, а в 1786-1807 р.р. - теплу Благовіщенську церкву. Монастир було закрито в 1919, а повернуто церкві лише в 1993 р.
Це місце також пов'язано з ім'ям святителя Афанасія, патріарха Константинопольського. Важке життя випало на його долю, а коли в 1654 р. Афанасій повертався до Галаца, то занедужав і зупинився в обителі Лубенській. Лише місяць він жив і молився в цьому монастирі і, як розповідає легенда, "восседая на горнем месте во время чтетния Евангелия, предал чистую душу свою Богу". Він був похований сидячи у кріслі в архієрейському вбранні з посохом, згідно патріаршого чина. Його нетленні мощі зберігались у монастирі до 1936 р., а зараз перебувають в Благовіщенському кафедральному соборі в Харкові.
Село Великі Сорочинці Миргородського району, заснованe у XVII ст., напевне, залишилося б маловідомим, якби його не прославив великий земляк — український і російський письменник Микола Васильович Гоголь. У 1646 р. цей населений пункт захопив український магнат Ієремія Вишневецький, якому на той час належала майже вся Полтавщина. Після визвільної війни під проводом Богдана Хмельницького, Сорочинці стають сотенним містечком Миргородського полку. 1689 р. син наказного гетьмана Павла Апостола — миргородський полковник Данило Апостол отримує від гетьмана Івана Мазепи універсал на володіння в Сорочинцях та Хомутці.

В селі оглянемо пам'ятники М.В.Гоголю і гетьману Лівобережної України Д. Апостолу, а також музей Гоголя. Преображенська церква (1732) збудована у стилі українського барокко як гетьманська усипальниця. Саме у цій церкві хрестили М.В.Гоголя. До нашого часу зберігся унікальний різний іконостас та холсти XVII ст. Село також відоме своїми ярмарками. Сорочинський ярмарок не був ні найбільшим, ні найвідомішим на Україні, але ми знаємо про нього з дитинства завдяки повісті М.В. Гоголя «Сорочинський ярмарок», що є складовою частиною «Вечорів на хуторі біля Диканьки». В наш час кожного серпня на Жабокрицькому майдані села збирається Національний сорочинський ярмарок.
Дорогою оглянемо чудове місто-курорт Миргород, заснований в XVI ст., центр Миргородського полку ХVII ст. 
Останнім часом місто прикрашається скульптурами героїв творів Миколи Гоголя. Також прогуляємось парком курорта Миргород. 

Контакти Організатора екскурсії: м. Київ, пр. Перемоги, 88/2, к. 20, туристична фірма «КАРДАШ», (метро «Нивки»), тел.: (044) 332-06-55, тел./факс: (044) 449-18-71. 
Ціна: 350 грн.

Одноденна екскурсія у Сорочинці на 22 серпня: 7:30 ранку, проїзд комфортабельним автобусом, з гідом, страховка. Повернення о 21:30.
ЦІНА: 245 грн; дитина - 220 грн.
Веб-сайт Турфірми:
http://www.ukrainiantour.com/tours/tour/sorochinskaya-yarmarka/ 
Адреса: 04071 г. Киев ул. Андреевский спуск, 2 Г, офис 52.
Години роботи: 
Пн - Пт 10.00 - 19.00; субота, неділя - вихідні.
Записатися на екскурсію: т. 044 360-57-37

 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення