Художники-Амбасадори. Українська Австраліана

Художники-Амбасадори. Українська Австраліана

Всі анонси від: Музей української діаспори

В рамках програми 2017 року на честь 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Австралією і Україною, а також відзначення 70-річчя поселення українців в Австралії у Києві відбудеться виставка «Художники-Амбасадори. Українська Австраліана».

Вперше в Україні будуть експонуватися понад 60 творів живопису та графіки шести українсько-австралійських художників з колекцій київського Музею української діаспори та Бережанського краєзнавчого музею. Cеред них представники третьої хвилі еміграції - Володимир Савчак, Тимофій Мессак, Петро Кравченко, Степан Хвиля, Леонід Денисенко та сучасна австралійська художниця українського походження Світлана Солдатова.

П’ятеро з представлених митців належать до покоління, доля якого була пошматована Другою світовою війною, геополітичними потрясіннями в Європі та радянським тоталітарним режимом. Художники потрапили до Австралії по закінченню війни в 1948-1949 роках, тікаючи якомога далі від неминучої розправи. З собою на Зелений континент митці привезли українську культуру, познайомивши місцеве населення Австралії з традиціями та мистецтвом своєї Батьківщини.

Далеко від рідної землі українські австралійці плекали національну ідею в своїй творчості, зберігали та відтворювали архетипні для української культури сюжети, мріяли про створення незалежної держави. Поміж інших робіт на виставці буде представлене полотно Володимира Савчака «Мій іконостас», створене в 1983 році та підписане автором: «Тут спочивають ті, які життя віддали в боротьбі за волю України».

В проекті представлені роботи різних періодів творчості митців - від ранніх творів 1940-их років, створених в повоєнній Європі, до пізніх, написаних на зламі ХХ-ХХІ століть.

На виставці також будуть представлені картини, в яких митці відобразили незвичайну культуру й унікальну природу Австралії: залиті сонцем місцеві пейзажі, екзотичні поселення аборигенів, портрети корінних жителів Зеленого континенту. Серед них – «Останній абориген» Степана Хвилі, що вдивляється в червоне безмежжя всесвіту.

Особливу атмосферу проекту створять унікальні архівні відео: сюжети з відкриттів ретроспективних виставок художників та інтерв’ю, відзняті у їхніх помешканнях в Австралії. З екранів лунатимуть голоси митців, створюючи ілюзію їхньої присутності у стінах музею.

Протягом виставки заплановано додаткові заходи, присвячені творчості Володимира Савчака.

Відкриття виставки «Художники-Амбасадори. Українська Австраліана» відбудеться 21 червня о 18.00.
Вхід – за запрошеннями (або за акредитацією – для преси).
Для широкого загалу виставка доступна для перегляду з 22 червня до 24 вересня 2017 року.
Вартість вхідного квитка 25 грн. (пільговий – 10 грн.).
Інформаційний партнер виставки – журнал «Антиквар».

Контактна інформація:
Тел. для довідок: (044) 280 6418.
Тел. для акредитації преси: 0959036286 (Анна). E-mail: [email protected].
Для отримання додаткової інформації в Посольстві Австралії в Україні, будь ласка, звертайтесь: [email protected] / (044) 290 6400.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення