Образ жінки. Нова доба - Експозиція

Образ жінки. Нова доба - Експозиція

ІХ експозиція фотопроекту «Образ жінки. Нова доба»

З 08 по 31 березня 2024 року у Камінному залі Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» проходить документально-художня фотовиставка, яка є спільним мистецьким заходом Київської організації Національної Спілки фотохудожників України та НІАМ «Київська Фортеця».

З перших днів вторгнення російських військ в Україну багато фотографів обрали шлях документального відтворення драматичних подій та злочинів окупантів проти цивільного населення, цього божевілля в сучасному світі, що сталося через 80 років після завершення Другої світової війни.

ІХ експозиція виставки «Образ жінки. Нова доба» є ще одним доповненням численних фоторозповідей про російсько-українську війну. За десять років бойових дій в Україні образ жінки увійшов у нову добу і став більш помітним не тільки у статусі волонтера і на допоміжних посадах, а й в армії та на передовій.

Починаючи з 2022 року, в експозиції щорічного традиційного фотопроекту «Образ жінки» на світлинах переважно бачимо мужніх, сміливих українських жінок, які не бояться труднощів і готові робити все можливе задля перемоги. Чесні, щирі, незламні – вони руйнують гендерні стереотипи та власним прикладом доводять, що для них немає нічого нездійсненного.

Більшість із них нарівні з чоловіками служать в лавах Збройних Сил України, волонтерять, рятують і лікують воїнів, невтомно працюють в тилу. Але попри всі жахи, смерть та бруд окопів, українки і на лінії фронту не втрачають своєї чарівності. Всі світлини фотопроекту «Образ жінки. Нова доба» об'єднані портретною темою, віддаючи шану сучасним жінкам і відображаючи їх красу, стійкість та рівноправність.

У ІХ експозиції традиційно беруть участь автори Київської організації НСФХУ, з інших територіальних організацій Спілки та автори з різних міст України. В експозиції представлені майже 90 фотографій 28 авторів – учасників українських фотоклубів, незалежних фоторепортерів, членів Національної спілки фотохудожників України та Української асоціації професійних фотографів.

Куратори виставки: Віра Карман, завідувачка відділу науково-експозиційної виставкової роботи НІАМ «Київська фортеця», Любов Котляр, Голова Київської організації НСФХУ.

Довідка про Організаторів

Організатором фотопроекту «Образ жінки» є Київський підрозділ Національної Спілки фотохудожників України. Історія проведення фотовиставки напередодні міжнародного дня 8 березня починається майже одночасно із заснуванням Київської організації у 1997 році. За ці  роки у виставки неодноразово змінювалась назва – «Українська мадонна», «Берегиня», «Образ жінки», сьогодні ж вона звучить як «Образ жінки. Нова доба».

Як і всі інші фотопроекти Київської організації, «Образ жінки» започаткований з метою професійної і творчої демонстрації кращих здобутків українських фотографів, продовження традицій класичної та прийняття викликів сучасної фотографії у різноманітних стильових напрямках фотомистецтва.

Наші фотопроекти проходять у форматі всеукраїнських творчих заходів – вони відкриті як для фотохудожників з Національної Спілки, так і для широкого загалу авторів-аматорів з різних областей України.

З 2014 року ця та інші виставки стали щорічнимм спільними мистецькими проектами Київської організації та Національного історико-архітектурного музею «Київська Фортеця». Київська фортеця – одна з найбільших у світі фортифікаційних споруд, що збереглись до нашого часу і в яких проводяться разноманітні культурно-мистецькі заходи, художні виставки та концерти.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення