Іван Кавалерідзе. Повернення козака

Іван Кавалерідзе. Повернення козака

Музей Однієї Вулиці представляє незвичний виставковий проект, головним експонатом якого стала нещодавно віднайдена робота видатного українського скульптора Івана Кавалерідзе (1887-1978) «Запорожець на коні».

На початку ХХ століття І. Кавалерідзе виконав декілька експресивних композицій з теракоти, у яких зобразив козаків і запорожців під час воєнних походів. Вони залишилися у його майстерні, що була у Київському оперному театрі та потрапили до співаків і акторів, поки автор перебував у Парижі.
За півстоліття вже зрілий майстер відтворив одну з тих робіт до своєї ювілейної виставки 1962 року, яка відбувалася у Спілці Художників України.
Там з нею трапилася детективна історія. Доглядачка залу відволіклася від споглядання і тоді невідомий чоловік непомітно зняв фігуру величного запорожця із п’єдесталу та, сховавши його в сумку, швиденько покинув приміщення.

Здійнявся страшенний скандал, але Іван Кавалерідзе, дізнавшись про прикру новину, філософськи зауважив: «Якщо мої роботи так комусь сподобалися, то нехай вже вони ними й володіють!»

Пройшло шістдесят два роки і тільки у цьому січні скульптура «Запорожець на коні» була випадково виявлена і придбана, ставши частиною колекції Музею Однієї Вулиці, який заради такої події й організував цей виставковий проект.

З поверненням до Києва і культурного життя тебе, Козаче!

Коментарі до події
Розклад
Отримуйте
регулярні оновлення