Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги - Оналайн-виставка

Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги - Оналайн-виставка

2 вересня 2021 року виповнюється 95 років українській та американській мисткині й меценатці Катерині Кричевській-Росандіч. У цей день Музей української діаспори відкриває онлайн-виставку «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги» та запрошує до її перегляду на музейній сторінці у Facebook.

Впродовж вересня в онлайн-форматі буде представлено 19 вибраних художніх твори Кричевської з фондів українських і закордонних музеїв, а саме: Музею української діаспори, Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького, Лебединського міського художнього музею імені Б.К. Руднєва, Музею мистецької родини Кричевських, Шевченківського національного заповідника, Українського музею в Нью-Йорку.

Широкому загалу будуть представлені ранні краєвиди, виконані Кричевською до еміграції у 1940-х роках в Києві, європейські й американські пейзажі та натюрморти 1950-1960-х років, українські краєвиди 1990-х років, написані мисткинею після відвідин батьківщини, а також сатиричні скетчі, створені нею у 2000-х роках у США.

«Свої ранні акварелі мисткиня написала в 1941 році в Києві. Гумористичні скетчі, сучасні та дотепні, художниця створює в Америці нині, в епоху віртуальних технологій. Між цими творами – понад 80 років, десятки тисяч кілометрів відстані, але головне – велетенська цивілізаційна дистанція», – зауважує кураторка проєкту, мистецтвознавиця Оксана Підсуха. «Прикметно, що вперше в житті художниці її виставка відбудеться і в онлайн форматі, доступному в усіх куточках світу».

Онлайн-виставка здійснюється в рамках міжмузейного проєкту «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги. Straßen. Roads» спільно з Міжнародним благодійним фондом світових українців «Діаспора» за підтримки Українського культурного фонду.

Триватиме виставка з 2 по 30 вересня 2021 року на сторінці Музею української діаспори у Фейсбуці.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення