Лекція "Вишивка Роксолани (Хюррем-султан): український код"

Лекція "Вишивка Роксолани (Хюррем-султан): український код"

Всі анонси від: Центр Української Культури та Мистецтва

Місце проведення: 2 поверх будинку Центру Української Культури та Мистецтва
Вхід – вільний.
Лектор Олександра Шутко – кандидат мистецтвознавства, автор книг «Роксолана: міфи та реалії», «Листи Роксолани: любов та дипломатія», «Хатідже Турхан».

Українка родом з Рогатина, Роксолана, яка стала дружиною могутнього султана Сулеймана Пишного, була знаною вишивальницею. Гаптовані власноруч рушнички, хустинки та сорочки вона дарувала не лише своїм рідним та близьким, а й польському королеві Сигізмунду ІІ Августу та перському принцові Елькасу. Її хустинка навіть стала приводом для страти товариша султана Сулеймана – великого візира, паші Паргали Ібрагіма…
По смерті Роксолани османи зберегли для нащадків її речі. Серед них – чимало хустинок та рушників, які вона сама гаптувала. – Її вишивка містить українські мотиви, – упевнена Олександра Шутко. – Доказом цього є світлини гаптованих Роксоланою речей, які демонструватимуться у Центрі української культури та мистецтва. Про українське походження цієї султани свідчить і її почерк. 

Світлини оригіналів любовних листів Роксолани та їхній переклад також представлять під час лекції., яка відбудеться 24 листопада 2017 року о 18-30. 

Під час презентації можна буде придбати книги автора.
Довідки за тел. 0979822783.
Адреса будинку The Centre of Ukrainian Culture and Arts LLC: м. Київ, вул. Хорива, 19-В ст. м. «Контрактова площа» (вихід з метро в бік Верхнього і Нижнього Валів)

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення