«LITHO» та «Різдвяні історії»

«LITHO» та «Різдвяні історії»

Всі анонси від: галерея Парсуна

Галерея «Парсуна» завершує 2015 рік проектом «LITHO» (літографії та емалі О. Стратійчук) та «Різдвяні історії» (авторські ляльки українських художників).
Виставка триватиме з 18.12.15 до 16.01.16.

Раніше цього року Оксана Стратійчук вже виносила на розсуд публіки свої барвисті модульні офорти, а також масштабні й розкішні мокуліто. Для камерного і теплого простору галереї «Парсуна» вона підготувала відповідну експозицію, основою якої стануть літографії, виконані впродовж 2014–2015 років під час перебування у різних графічних резиденціях Європи.

Літографії Оксани носять свідомо підкреслений характер мистецьких штудій. Обираючи спосіб малювання на камені, художниця насамперед звертається до найпоширенішої та найбільш характерної літографської техніки — олівця. Його тонка текстура та помітне зерно дозволяють передати відчуття моментального, але професійно виконаного нарису. Лише потім, коли легкість художньої замальовки буде достовірно відтвореною у камені, Оксана збагачує рисунок заливками й набризками літографської туші, анастатичним передруком, працює з технікою меццо-тинто на камені, а часом друкує наклад у кілька кольорів.

Вибір тематики робіт лише на перший погляд здається надто розмаїтим — тут і традиційні для Оксани флористичні мотиви, і замальовки з елементів гардеробу, і передруки з старовинних фотографій… Та це враження минає, коли сприймати ці літографії як своєрідні творчі листи художниці, що летіли у рідні краї — спочатку електронною поштою, а згодом разом із авторкою повертались додому у папках. Старі ковзани, знайдені на блошиному ринку біля будинку-музею Рембрандта, туфлі й сумочка з комісійного магазину в турецькому кварталі, рослини з внутрішнього дворику Амстердамського графічного ательє та з садочку племінниці в Бергені-оп-Зом, листочки, знайдені дорогою до старого міста у Созополі та у морському парку Бургаса… При детальному розгляді кожна робота виявляється зовсім невипадковою, кожна ховає за собою невеличку історію, а також непередаваний обсяг спогадів та вражень, що невербальним масивом емоцій, звуків та смаків живуть у пам’яті людини.

Ляльки українських художників органічно влились в чарівну атмосферу Різдвяної казки, яка розгорнулась навколо прикрашеної новорічної ялинки в галереї Парсуна. Улюблені казкові персонажі дітей та дорослих – маленька Марі і Лускунчик, різдвяні Янголи, гноми, ельфи, Снігуронька та Дід Мороз чекають з нетерпінням на зустріч з гостями галереї.

На відкритті виставки відбудеться презентація нового каталогу О. Стратійчук.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення