МИСТЕЦЬКА МАСНИЦЯ в Мистецькому арсеналі

МИСТЕЦЬКА МАСНИЦЯ в Мистецькому арсеналі

З 7 по 13 березня в Мистецькому Арсеналі відбудеться святкування Масниці ‒ зустрічі весни, пробудження всього живого. За допомогою фольклорних колективів, народний майстрів і митців ми прагнемо повернути традиції українських гулянь і обрядів з їхньою характерною життєрадісністю, почуттям гумору та оптимізмом.
Кожен день тижня перед Великим постом ‒ Колодія ‒ має своє значення, символіку та подієвість. «Щасливий вівторок», «Пісна п’ятниця», «Чорна неділя» ‒ це ігри, ворожіння, співи, які походять з дохристиянських часів. Те, що традиції Колодія дійшли до нас крізь віки та несприятливі історичні обставини – справжнє диво, яке не можна пропустити!
Чому на Масляну українці їдять вареники? Хто такий Коструб і навіщо його спалювати? Як наворожити собі нареченого? Мистецький Арсенал допоможе дізнатися безліч цікавих фактів про одне з найулюбленіших свят молоді та дітлахів!
Цього року Мистецька Масниця проходитиме під час роботи виставки «Марія Примаченко. Неосяжне». Кожен, хто завітає на Колодійне святкування, зможе побачити унікальні роботи мисткині ‒ її власний Космос, світ образів, який вражає своєю яскравістю та метафоричністю.
Щоб краще зрозуміти творчий метод Марії Примаченко, ближче познайомитися з традиціями народного мистецтва, Мистецький Арсенал пропонує відвідати майстер-класи з малювання, які проводитиме учень художниці, заслужений майстер народної творчості України ‒ Іван Приходько. 
У програмі Мистецької Масниці:
- вироби народних майстрів
- хенд-мейд подарунки
- фуд-корти з національними стравами
- стилізовані фотозони
- музичні концерти
- майстер-класи від художників та майстрів
Також під час проекту працюватиме новий етап освітнього проекту для дітей та родин АРСЕНАЛ ІДЕЙ, який пройшов повне оновлення та будується за проектним принципом, представляючи окремі творчі простори на загальну тему Місто майбутнього. Новий Арсенал Ідей представить проекти – Нове місто, Неконтрольований живопис, Розумний дім, Природа і ми, Фінанси і розвиток.

12 березня - серед іншого, хочеться зробити акцент на ОБРЯДОВОМУ ДІЙСТВІ "КОЛОДІЙ" від фольклорного  гурту "Рожаниця".
У програмі: жартівливі пісні, віншування, привітання та розповідь про свято; обряд "Народження", "Хрещення", та "Весілля колодки"; обряд "Волочіння колодки" - чіпляння її одруженим; веселі забави та ігри разом з гостями свята; проводи зими, заклички пташок та весни; хороводи та майстер-клас з українських танців (14:00-16:00, зала №2).
13 березня
ПРОЩЕНА НЕДІЛЯ. Цей день, коли завершується масляна з її гучними гуляннями, бурхливими веселощами і смачною їжею. Раніше життя було впритул пов'язане з природою і залежало від неї, тому це свято також символізувало єднання людини та природи. В цей день люди прощають одне одного, забувають образи, примиряються... Це все робить нас ближчими, приносить багато радості і немов дозволяє почати життя з нової сторінки. В цей день востаннє жінки прив'язували колодки. Отож, всіх бажаючих гостей запросять долучитися до обряду Колодія! (у правому крилі та на подвір'ї Мистецького арсеналу, 11:00-17:00) wink

Мистецька Масляна ‒ свято для всієї родини! Приєднуйтеся, щоб знати і пам’ятати традиції, що стверджують першість радості, любові та миру!

ГОДИНИ РОБОТИ: 11:00-20:00. 
Загальна вартість вхідного квитка на період з 7 по 13 березня – 60 грн., пільгового квитка – 30 грн. Пільговий вхід дійсний для учнів (старших 12 років), студентів, пенсіонерів за наявності відповідного документу.  
Деталі на сторінці Організаторів у ФБ: https://www.facebook.com/events/1667001543548428/

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення