Парадний Портрет - Мистецький проект-дослідження

Парадний Портрет - Мистецький проект-дослідження

З 21 серпня по 2 вересня у Центрі Сучасного Мистецтва «Білий Світ» проходитиме проект-дослідження українських художників під назвою «Парадний Портрет», приурочений до Дня Незалежності України.

Найкраща ідея для вшанування Дня Незалежності України – згадка про шлях, який вона пройшла за ці 27 років. Історію країни творять особистості, а протягом багатьох віків образи видатних особистостей художники втілювали на парадних портретах. Наразі фотографія відняла у картини роль документа, а потім і сама позбулася цієї ролі через тотальне, повсюдне використання. До того, як це сталось, парадний портрет був представницьким зображенням людини з вищого кола і мав підкреслювати її велич, багатство, високий соціальний стан. Часи змінилися, і сьогодні межі між суспільними класами розмиті, а цифрове фото вже вкрай чітке. Кураторський проект Єгора Анцигіна та Влада Кришовського в ЦСМ «Білий Світ» передбачає переосмислення парадного портрету в умовах сучасного художнього контексту для дослідження питань публічності та урочистості, слави й репутації. Дев'ятнадцять українських митців, серед яких Петро Бевза, Микола Журавель, Петро Лебединець, Владислав Шерешевський, Андрій Цой та інші, обрали своїх персонажів – публічні постаті сучасної незалежної України. Вони зобразили їх на парадних портретах розміром 1,8х1,2 метри, і кожен трактував урочистий образ свого героя так, як забажав сам, адже слоган проекту – «ПП контемпорарі».

21 серпня о 19:00 на відкритті виставки в галереї «Білий Світ» глядачі побачать, кого учасники проекту зобразили на своїх полотнах і як вони передали урочистість образів. Публіка дізнається, якими якостями наділили художники своїх персонажів і чи може існувати парадний портрет без класичної структури. Виставка супроводжуватиметься відкритою дискусією на тему «Чим є парадний портрет для сучасного художника». І, оскільки цей проект є не простою виставкою, а художнім дослідженням, перед закриттям експозиції відбудеться оголошення його висновків та презентація каталогу парадних портретів з відомостями про персонажів та художників. Партнер проекту – український виробник товарів для творчості ROSA.

Учасники проекту: Петро Бевза, Олександр Богомаз, Матвій Вайсберг, Євгеній Валюк, Ірина Вештак-Остроменська, Маріанна Голембйовська, Іван Грабко, Микола Журавель, Люся Іванова, Єгор Анцигін, Влад Кришовський, Дмитро Кришовський, Петро Лебединець, Роман Романишин, Світлана Струк, Андрій Цой, Нікіта Цой, Владислав Шерешевський, Олександр Янович.

Відкриття виставки – 21 серпня о 19:00. Експозиція триватиме до 2 вересня. Розклад роботи галереї: Вт-нд – 11:00-19:00; пн – вихідний. Вхід вільний. Центр Сучасного Мистецтва «Білий Світ» (Київ, вул. Пушкінська, 21а, www.whiteworld.net).

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення