Наші двадцяті. Слово. Музика

Наші двадцяті. Слово. Музика

Актори фільму «Будинок “Слово”. Нескінченний роман» зачитають вірші своїх героїв під час «Книжкової країни» на ВДНГ

Музично-літературний перформанс «Наші двадцяті. Слово. Музика» відбудеться в перший день фестивалю «Книжкова країна» — 26 вересня.  

Ідея дослідити творчі процеси «наших 20-их» та провести стилістичні й світоглядні взаємозвʼязки між музикою та літературою доби зібрала дивовижну команду сучасних українських митців та культурних діячів. 

Унікальна колаборація в рамках фестивалю «Книжкова Країна» з Національним Будинком музики, відомими акторами театру та кіно, мистецтвознавцями та ідейними натхненниками проєкту відбудеться вперше і обіцяє стати вагомим прецедентом у культурному просторі країни. 

Модераторами події стануть Ярина Цимбал та Олександр Островський.

«Наші 20-ті — це яскрава доба творчості, плідної взаємодії і несподіваних відкриттів. І цей драйв охоплює і літературу, і всі галузі мистецтва. Сьогодні, через сто років, ми не тільки привласнюємо 1920-ті, називаючи їх «нашими», — вони відгукуються до нас універсальною мовою й актуальними сенсами. Ми шукаємо і знаходимо в них самих себе. Наші 20-ті промовляють до нас віршами і прозою, класикою і джазом. Музично-літературний перформенс — чудова нагода поєднати ці голоси і самим долучитися до співтворення діалогу — між літературою і мистецтвом, між нашими 1920-ми і нашими 2020-ми», - говорить літературознавиця Ярина Цимбал.

Музичний складник забезпечить NotaBene Chamber Group Національного будинку музики, які виконають Другий та Третій струнні квартети Бориса Лятошинського — твори, що презентують творчі пошуки композитора у 1920-х роках. 

«Другий квартет Лятошинського — це музика Києва початку 1920-х, молода, безкомпромісна, весняна, ніжна і складна. Цей пагін ще не знає, що йому ані розквіту, ані продовження не буде, що воно отак і завершиться — тією відкритою до всього світу сміливою усмішкою.

 Третій квартет — це твір напружений, злий, такий, що ніби і лякає, і сам боїться.

Лятошинський відкриває вкрай некомфортні світи: дивні безтілесні напівхорали-напівходу, холодні знекровлені фактури, аріозо, що плачуть і майже кричать, якісь нав'язливі невгамовні  заклинання, страшний локомотивоподібний монстр-скерцо. Поруч із тим усім і поміж того всього тут присутні живі речитативні і пісенні (людські, одним словом) музичні фрази й речення-висловлювання. І все це втілено бездоганно ясною музичною мовою», -  коментує альтист NotaBene Chamber Group Ігор Завгородній.

Зірки фільму «Будинок “Слово“. Нескінченний роман», актор Геннадій Попенко, виконавець ролі Михайля Семенка та нині військовий ЗСУ, який воює на Запорізькому напрямку, та Роман Ясиновський, який на екрані втілив образ письменника Григорія Епіка, зачитають фрагменти творів тих митців, яких вони зіграли у фільмі режисера Тараса Томенка.

Протягом вечора учасники й модератори події торкнуться літературної спадщини Павла Тичини, Володимира Сосюри, Михайля Семенка, Миколи Хвильового, Раїси Троянкер та інших літераторів тієї доби. 

Євген Мушкін, засновник фестивалю «Книжкова країна»:

Цей проєкт, який спільно з фестивалем реалізують постійна партнерка нашого фестивалю Аня Завальська та композитор й музичний продюсер Дмитро Саратський - присвята музиці і літературі 1920-х років, відоміх як період розквіту українського модернізму. Під час перформансу гості зможуть поринути я у творчість знакових українських композиторів і письменників, ближче познайомитись із їхніми стилістичними орієнтирами, і, можливо, віднайти у творах актуальність сьогодення. Ми дуже цінуємо, що «Книжкова країна» надихає на створення таких важливих для культури проєктів і сподіваємося, що шанувальників української літератури і музики ставатиме дедалі більше. Адже такі перформанси завжди допомагають залучити нову аудиторію, зацікавити історією якомога більше людей та відкрити українську класику новим читачам.

Проєкт нішевий і матиме обмежену кількість місць. Радимо купувати квитки одразу, щоб стати обраними свідками двох неповторних за змістом і значущістю подій.

Квитки за посиланням.

 Другий фестиваль «Книжкова країна» пройде на ВДНГ 26-29 вересня. Стежити за оновленнями програми можна на офіційних сторінках Книжкової країни.

Коментарі до події
Розклад
Отримуйте
регулярні оновлення