Нереїди - Фотовиставка Катерини Томчук у Музейно-виставковому центрі

Нереїди - Фотовиставка Катерини Томчук у Музейно-виставковому центрі

Всі анонси від: Музей історії Києва

Перша персональна виставка фотографки Катерини Томчук присвячена красі жінки в її чистому природному прояві. Перед тим як опанувати землю, дихати цим повітрям і запалити перший вогонь – люди вийшли з води. Дитя людське спершу перебуває у воді, а вже згодом вдихає перше повітря. Тобто, вода – це найорганічніший стан, жіночий зокрема, а жінка і є вода. Тож невипадково у пошуці краси та прагненні її показати, Катерина обрала воду своїм інструментом, який висвітлить справжню жіночу красу. У її об’єктиві дівчата, які живуть поруч із нами, перетворюються на чарівниць, мавок і німф — саме такими вони видаються фотографці. Нереїдами та німфами морськими в їх містичній та звабливій суті побачать їх і відвідувачі виставки!

Катерина зазначає: «Вода завжди була тим, чого я боялася і не розуміла, тому мені особливо дивовижно, що найкращими роботами в мене виходять саме ті, що пов’язані з водою. Помітила, що я дуже часто для опису свого стану використовую саме «водяні» епітети: в мене трапляється абсолютний шторм, у якому я без підтримки тону; буває меланхолійний штиль; подекуди — світанковий після штормовий стан, сповнений надії та спокою, а інколи мій настрій темний як глибини найбільшого океану». Ці стани відбиті й на світлинах і настроях робіт, їх кольоровій гамі, а також ніби транслюються через фотографії. 


Дивовижне поєднання стихії води та пластики жінки відсилають нас до давньогрецького епосу, кращих зразків класичної та модерної літератури, скульптури та живопису. Нереїдами ж метафорично називають морські хвилі. Такими ж плавними та лагідними, бурхливими та звабливими, сильними та енергійними дівчата відтворені у фотополотнах Катерини. Вода підкреслює кожен рух, ніби дає простір і свободу для самовираження. Моделі Катерини здається відкрили та відчули себе, свою суть, занурившись у воду. Відвідувачі виставки також зможуть пірнути у цей підводний світ, сповнений прекрасних морських німф – нереїд.   

Про фотографку:

Катерина народилася 5 грудня 1995 року. Саме бабуся виплекала одну з найголовніших її якостей – щирий інтерес до життя, жадібність до знань і опанування нових навичок. Танці, театр і навіть малярство, як данина дідусю-художнику, на різних етапах живили прагнення до творчості, однак жодне із захоплень не було, а тому й не стало справою життя. Так, відчуття кольору, естетики та тіней привело до мистецтва фотографії. 

Базовими життєвими та творчими заповідями Катерина називає «сміливість, красу та допитливість», бо в серці має бути воля до сміливих кроків, очі бачити, який цей світ красивий, а розумом треба усвідомлювати, що нічого ти ще не знаєш. 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення