Незрівнянна Марлен - Виставка

Незрівнянна Марлен - Виставка

Напередодні нового 2022 року у Музеї Однієї Вулиці відкривається виставка, присвячена 120-ти річчю з дня народження легендарної кінодіви Марлен Дітріх (1901-1992).

Сліпуча зірка, що стала символом блиску і розкоші Голівуду. Талановита співачка, яка з тріумфом виступала на найпрестижніших сценах світу. Кохана жінка Джозефа фон Штернберга, Еріха Марії Ремарка, Жана Габена, Френка Сінатри. Близька подруга Ернеста Гемінгвея, Едіт Піаф, Жана Маре, Жана Кокто.

Марлен стала актрисою нової формації – ери звукового кіно. В образі її спокусливо-сексуальної героїні до німецького кінематографу прийшов звук. З появою на американському екрані вона стала символом розкутої жінки, яка вільно розпоряджається своїми почуттями, що підкреслювалося за допомогою фрака, штанів, монокля, циліндра, пілоток. Її фільми мали величезний успіх, давши поштовх до створення міфу про Марлен Дітріх, як про небезпечну жінку, що відкидає владу чоловіків.

На жаль Марлен ніколи не бувала в Києві, але принаймні двічі доля зводила її з видатними киянами. В 1930-ті роки вона зблизилася з шансоньє Олександром Вертинським. Він присвятив їй свою пісню «Марлен», а вона влаштовувала в Голівуді «паті» на його честь.

Ще під час Другої світової війни Дітріх прочитала оповідання Костянтина Паустовського «Телеграма», яке надзвичайно сильно її вразило. В 1964 році, приїхавши на гастролі до СРСР, актриса запросила письменника на свій концерт і привселюдно стала на коліна, щоб виразити захоплення його творчістю.

На виставці представлені маловідомі фотографії актриси, оригінальна афіша фільму «Закордонний роман», прижиттєва гримувальна маска Марлен та багато інших матеріалів.

Завдяки підтримці Музею кіно Національного центру О. Довженка відвідувачі також зможуть побачити оригінальні кінокамери та софіти 1930-х років.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення