Паноптикум - виставка Романа Романишина

Паноптикум - виставка Романа Романишина

З 10 по 30 травня у Центрі Сучасного Мистецтва «Білий Світ» проходитиме виставка Романа Романишина під назвою «Паноптикум». Її автор є широко відомим в Європі майстром графіки, живописцем і скульптором. Важко знайти графічну техніку, якою б він не володів.

Роман Романишин знаний серед європейських митців та публіки своїми кольоровими офортами (техніка глибокого друку), друкованими в три дошки. Роботи Романа Романишина зазвичай поглинають увагу глядача дивовижними кольорами та витонченим символізмом, охопленням як простору, так і часу, поєднанням статики та динаміки. Цього разу змістовим центром експозиції стала ідея паноптикуму – архітектурної споруди, розробленої у XVIII столітті філософом Джеремі Бентамом, що являє собою різновид в‘язниці. Суть ідеї полягає в тому, що конструкція споруди дає можливість одній людині-наглядачеві спостерігати за всіма камерами одночасно. В той самий час в’язні можливості бачити наглядача не мають, хоча знають, що за ними може вестися спостереження. Роман Романишин уявляє паноптикум як велику колекцію яких завгодно предметів і явищ – усього, що можна побачити, помацати, послухати, відчути… Паноптикум є зібранням антикваріату чи просто старих речей, картин, естампів, стародруків, мап, книг (такий паноптикум ми називаємо бібліотекою), напоїв, сувенірів, дагеротипів, вінілу, спогадів, снів, дивних образів. Час від часу в своєму паноптикумі варто наводити (чи принаймні намагатися навести) якийсь лад. Спробувати структурувати надбане, розкласти речі по відповідних шафах і розпихати по знайомих шухлядах. Або спорудити з експонатів якусь виразну і зрозумілу споруду чи конструкцію, для зручності максимально просту. Даний проект і є результатом цих намагань.

На виставці будуть експонуватися великі графічні проекти з циклу «Паноптикум» під назвами «Піраміда» і «Вежа». Крім них глядач побачить і інші аркуші з цього циклу, а також дещо з малих форм, зокрема, цикл кольорових офортів із серії «Серце й голова» (HEArt&HEAd).

Відкриття виставки 10 травня о 19.00. Експозиція триватиме до 30 травня.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення