Подорож до Острозьких замків: Острог-Гоща-Межиріч

Подорож до Острозьких замків: Острог-Гоща-Межиріч

Гоща відома з XIV ст. Цікаві пам’ятки міста - Михайлівська церква XVII ст.та садиба Валевських XIX ст.
Михайлівська церква була споруджена коштом Адама Киселя, тодішнього власника Гощі. 
Ця кам’яна церква своєрідна, бо побудована за принципами, що характерні для дерев’яних храмів. 
Садиба Валевських, яким належав маєток в Гощі, нагадує швейцарське шале. 
Вона розташована в чудовому старовинному парку, закладеному невідомим майстром садово-паркового мистецтва на початку XVII cт. Стовбури деяких ясенів та каштанів сягають в діаметрі двометрової товщини. Зараз це пам'ятка природи республіканського значення.
Острог, що на Рівненщині – одне з найдавніших славних міст України. Першу писемну згадку про Острог ми зустрічаємо в Іпатіївському літописі під 1100 р.  
Із середини XIV ст. Острог стає родовим гніздом князів Острозьких. Всі представники цього славетного роду залишили яскравий слід в історії і культурі України, а ХV-ХVІ століття стають періодом розквіту міста. З ім'ям першого з князів Острозьких - Данилом пов'язують будівництво найдавнішої кам'яної споруди Острога - вежі Мурованої. Вона споруджена в кінці XIVст. на місці зруйнованих татарами давньоруських укріплень. Князь Костянтин Іванович Острозький (1460-1530) був талановитим воєначальником, гетьманом Литовської держави. Його син Василь-Костянтин Костянтинович Острозький (1526-1608) був не тільки успішним правителем, але і поборником православ'я, опікуном культури, освіти. Саме він заснував в Острозі друкарню, в якій працював першодрукар Іван Федоров. 
Це був період найбільшої слави Острога, коли його називали "Волинськими Афінами". У місті відвідаємо замок князів Острозьких XIV-XIX ст. До нині на Замковій горі збереглися дві вежі, Богоявленська церква 1512 р. та дзвінниця 1905 р. Крім того оглянемо Луцьку та Татарську надбрамні башти XVI ст. і костел Успіння діви Марії XV-XIX ст.
Одноденна автобусна екскурсія. Від’їзд з Києва - 7:30, повернення - 22:00-23:00.
Екскурсія відбудеться 4 квітня ц.р.
(а також дана екскурсія повторюється кожного місяця в залежності від набору людей).

 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення