Показ чорнобильських короткометражок

Показ чорнобильських короткометражок

Всі анонси від: PinchukArtCentre, Центр Олександра Довженка

5 вересня, о 19:00 запрошуємо на показ короткометражних фільмів «Чорнобиль. Хліб на розломі», «Ланцюгова реакція», «Невиданий альбом», «Поруч з мирним атомом», «Смертельна хмара чорнобиля».

«Чорнобиль. Хліб на розломі», 1986
Фільм присвячений участі військових у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Він демонструє не тільки героїзм бійців на «передовій», безпосередньо в зоні аварії, але й зусилля солдатів, які працювали «в тилу».

«Ланцюгова реакція», 1978
Фільм про життя «юного атомограда» Прип’яті одразу після старту експлуатації першого енергоблока ЧАЕС у грудні 1977 року. Стрічка є тріумфальним підсумком пройденого шляху від початку будівництва станції до її пуску.

«Невиданий альбом», 1991
Фільм про фотографа-ентузіаста Ігоря Костіна починається в його власній квартирі, де він, у метелику й картатому піджаку, дає інтерв’ю своїм друзям-документалістам. Як і вони, Костін практично відразу після аварії почав знімати в Чорнобильській зоні. Уже за дві години після аварії він фотографував реактор із гелікоптера, ліквідаторів. Численні паралелі з Другою світовою війною (дорога в Чорнобиль – фронтова дорога, ліквідатори – герої війни) підкреслюються піснею Володимира Висоцького, що стала лейтмотивом стрічки.

«Поруч з мирним атомом», 1984
Відштовхуючись від цитати з Жюль Верна «Вода – вугілля майбутнього», фільм досліджує перспективи використання водню в якості палива на транспорті та в промисловості. За неповні два роки до аварії на Чорнобильській АЕС романтичний голос диктора в фільмі розмірковує про проект чистої та безкінечної атомно-водневої енергії. Стрічка цікава не лише як приклад освітньої продукції свого часу, але і кількома хронікальними кадрами Києва 1980-х.

«Смертельна хмара чорнобиля», 1992
Особливістю «Смертельної хмари Чорнобиля» серед інших чорнобильських фільмів є те, що стрічка розглядає не політичні чи есхатологічні аспекти катастрофи, а звертається до глобальних екологічних наслідків. Фільм розказує як десятки послідовників руху хіпі зі Швеції, Франції, Японії та інших країн одразу після бойкоту атомного полігону в Неваді приїхали до Чорнобильської станції. Іноземну молодь зустрічають місцеві бабусі-«самосельці», які за старою звичкою торгують при дорозі грибами. Розфарбувавши тіла, екскурсанти направляються до четвертого реактора розігрувати антиатомний перформанс.

Подія відбудеться на 6-му поверсі PinchukArtCentre.
Вхід безкоштовний. Реєстрація обов’язкова: https://goo.gl/forms/ZnXblIkdIrtKxk8M2

Показ відбувається в рамках фільмової програми HALF-LIFE, що проходить у PinchukArtCentre в партнерстві з Національним центром Олександра Довженка. Серія кінопоказів є своєрідним «колажем», навіяним творами виставки «Батьківщина в огні», що окреслюють зону соціального та економічного переходу в українському суспільстві початку 1990-х. Детальніше про програму: http://pinchukartcentre.org/ua/news/31605

Майбутні події фільмової програми HALF-LIFE:

Вівторок, 12 вересня, 19:00
Показ фільму «Ламбада для хілерів» (1991)

Вівторок, 19 вересня, 19:00
Показ фільму «Фанат» (1989)

Вівторок, 26 вересня, 19:00
Показ фільму «Серп і молот» (1994)

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення