“PROMKA”

«PROMKA» (промзона містечка Авдіївка на Донбасі) - напружена точка україно-російського конфлікту, звідки щодня надходять жахливі новини про ближні бої, обстріли, атаки, кількість поранених та загиблих. Це зона, де досі триває 2014 рік, де не знають, що таке перемир’я і спокій.

Експозицію виставки складає серія чорно-білих фотографій та полароїдних знімків воєнного кореспондента Кромпляса Олеся про українських героїв, котрі щодня в нелюдських умовах, під постійними обстрілами виконують свій обов’язок з оборони української державності. Представлені фотороботи були зроблені впродовж жовтня-листопада 2016 року. Зображені на них хлопці саме зараз захищають мирні квартали Авдіївки від терористичної агресії.

Війна на Сході України триває вже третій рік. За цей час чимало українців активно допомагають українській армії, проте є люди, які зайняли байдужу позицію щодо подій у зоні АТО. Новини з «гарячих» точок конфлікту, на жаль, вже не викликають бодай якоїсь реакції. Ми все більше і більше віддаляємось від реалій війни, від вибухів та обстрілів, що лунають за кількасот кілометрів від наших осель. Люди згадують про АТО лише в контексті погіршення ситуації в країні. Зазвичай, байдужість громадян викликана не апатією, а непоінформованістю.
 

Тому мета проекту - нагадати, насамперед, українцям, а згодом і світовій спільноті, що війна в Україні триває. Ще нічого не завершилось: щодня гинуть кращі сини України і щодня державність нашої країни знаходиться у небезпеці. Не час складати зброю та відпочивати. Зараз, як ніколи, збройні сили України потребують консолідованої підтримки громадськості.

На виставці буде можливість познайомитись із героями «Промки», українськими воїнами, «сталкерами», з уславленими захисниками Донецького аеропорту «кіборгами».

 

В рамках відкриття автор презентує фотоальбом «Промка», надрукований видавництвом «Люта справа». Формат відкриття виставки – вільне спілкування!

Про автора Кромпляс Олесь - активіст, доброволець, журналіст та воєнний кореспондент, учасник Революції гідності, фотограф. Його роботи були відібрані в збірку 50-ти кращих фотографій з Майдану. Весною 2014-го року перебував в полоні російських сил в Криму. З початком війни на Донбасі вступив до лав добровольчого батальйону «Азов», брав участь у звільненні та подальшій обороні Маріуполя, Іловайській операції. З підписанням Мінських угод остаточно змінив зброю на фотоапарат. Восени 2014 року Олесь Кромпляс перебував в одній ротації разом з українськими військовими , а також це єдиний український журналіст, який провів тиждень в Новому терміналі Донецького аеропорту і знімав там репортажі. Кромпляс Олесь - автор статей та фоторепортажів з Маріуполя, Іловайська, ДАПу, Дебальцево, Широкіно та Промзони Авдіївки.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення