Річка Геракліта. Живопис Олекси Захарчука

Річка Геракліта. Живопис Олекси Захарчука

Олекса Захарчук належить до плеяди шістдесятників, а його роботи перегукуються з поетичними  образами Ліни Костенко. У пронизливій медитативній тиші пейзажів художника, «над берегами вічної ріки» ми сповнені розмислами про нашу історичну долю й сьогодення.

Епічна Україна, яку так відчував та вмів передати майстер, розкривається перед глядачем поступово: складними нюансами світла та кольору, майстерною грою тону, безпомилковою напругою силуетів.

Інтенсивний синій колір картин «Синій вечір», «Напровесні», «Ранок. Пам’яті Алли» перемежований творами, сповненими туманного сріблястого марева, секрет передачі якого був особливістю авторського почерку Захарчука («Старий Київ. Поділ», «Старокиївські пагорби»).

Глибинні струмені філософсько-поетичної «річки Геракліта» увійшли у образний лад його пейзажів, перед усім з річками - Стугною, Сновом, Дніпром  та Сулою, й  несуть  незбагненну таїну й споконвічне запитання: «Хто ми, куди йдемо?»

Цінність цієї виставки у представлені знакових програмних творів художника, передусім його 9 найкращих монументальних полотен з фондів Національного художнього музею України. У сучасному просторі залу «Атріум» вони отримали нове звучання, а можливість дивитись на них з належної  відстані  розкриває на повну силу їхню магію.

Створювати атмосферу на вернісажі виставки буде тріо солістів з Національної філармонії України у складі Олександри Синякової (флейта), Володимира Герасимова (фагот) та Діани Дюбенко (фортепіано).

Відкриття виставки: 6 грудня о 18:00.
Виставка триватиме по 18 грудня.

Контакти:

[email protected], т. 067 245 19 30

Бульвар Тараса Шевченка, 12.

10:00-18:00 (каса до 17:30), вихідний - понеділок.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення