Роман ХХ століття: Центрально-Східна Європа. Лекція Євгенія Стасіневича

Роман ХХ століття: Центрально-Східна Європа. Лекція Євгенія Стасіневича

Всі анонси від: Остання Барикада

Арт-гастрономічний простір "Остання Барикада" запрошує на першу лекцію Євгенія Стасіневича з курсу "Роман ХХ століття: Центрально-Східна Європа".

Окрім тих тектонічних зсувів, які сталися в мистецтві протягом минулих ста років, ХХ століття породило і такий жанр, як "східноєвропейський роман". Точніше – "центрально-східноєвропейський роман", а радше – "роман пам’яті", "роман про криваві землі". Бо, дійсно - географія тут важлива не сама собою: вона позначає той простір, де сконцентрувалася найбільша кількість історичних катастроф.

І почнемо ми наш курс з Польщі, з польської літератури.
- Що таке "роман пам’яті"?
- Чи насправді є підстави говорити про окремий жанр зі своїм набором характеристик і особливостей - і якщо так, то де шукати витоків?
- Нобелівський лауреат Чеслав Мілош і його "Родинна Європа" - чи можна вважати цей текст одним із тих наріжних каменів, на яких постає європейський роман такого штибу?
- Куди рухається у своїх пошуках втраченого Стефан Хвін у "Ганемані" і що сюди привносять нового письменники молодші, безсумнівні лідери своїх поколінь – Ольга Токарчук і Яцек Денель?

Приходьте – будемо думати: і про історію, і про літературу. Така вже специфіка нашої Центрально-Східної Європи.

Де: Остання Барикада, біля Лядських воріт
Коли: 19 лютого, 12:00
Вхід вільний!
Бронювання столиків за тел. 068 907 1991

Фото: Роман Чигринець

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення