Створимо рай разом! - Виставка Йозефа Пілата

Створимо рай разом! - Виставка Йозефа Пілата

29 червня 2019 року фонд ІЗОЛЯЦІЯ представляє проект Йозефа Пілата Створимо рай разом! Відштовхуючись від історії, яка його вразила, про село Шунява в Словаччині, що колись сміливо виступило проти радянської колективізації, Пілат звертається до історії масових протестів, які протягом кількох останніх десятиліть охопили земну кулю, і в кінці-кінців опиняється на Майдані Незалежності в Києві, центральному полі битви Революції гідності 2014 року.

Граючи за правилами фейкових новин, художник наслідує логіку альтернативних фактів і запозичує їхній інструментарій, для створення власної реальності. Як і у випадку з будь-якою фейковою новиною, історія, яку він створює — переконлива та незаперечна. Це історія втікачів, що покидають свій дім у пошуках нового місця, де вони змогли би побудувати кращий світ, що ґрунтується на рівності та справедливості. Відчайдушні втікачі опиняються на Місяці, єдиному місці, що досі є вільним від людської експансії. Очевидно, тільки тут вони можуть побудувати нове суспільство.

Для них Пілат конструює куполоподібну космічну станцію, у якості матеріалу використовуючи внутрішні камери шин. Усередині самої станції можна віднайти для себе інструменти для побудови кращого світу, там кожен може брати активну участь у його устрою та розвитку.

Безсумнівно, у минулому столітті утопія була лейтмотивом і невичерпною темою для роздумів та незліченних мистецьких досліджень — від безнадійно песимістичних до радикально оптимістичних, залежно від історичного моменту, у який вони виникали, і на який реагували.

Озираючись на велику традицію конструювання утопій, Йозеф Пілат втім створює свою утопію не як місце, а як напрямок. Для нього утопія — шлях, яким ідуть ті, хто рухомий прагненнями та мріями. Але не тільки художники бачать потенціал в утопіях. За часів, коли соціальні інститути зазнають невдач, а нестримний капіталізм виходить з-під контролю, втеча від західного світу та утопічні експерименти в суспільному житті стають однією з небагатьох альтернатив. Саме з цієї причини то тут, то там виникають ескапістські комуни, що намагаються переглянути устрій суспільства.

У назві виставки Створимо рай разом, Пілат пропонує нам не тільки уявити, але й активно долучитися до створення раю разом, підкреслюючи, що мети можна досягти тільки об'єднанням зусиль.

Більше - ТУТ!

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення