Тур вихідного дня: «Замки та святині Тернопільщини» (Корець - Почаївська Лавра - Кременець - Вишнiвець)

Тур вихідного дня: «Замки та святині Тернопільщини» (Корець - Почаївська Лавра - Кременець - Вишнiвець)

Тур вихідного дня: «Замки та святині Тернопільщини» (Корець-Почаївська Лавра-Кременець-Вишнiвець-Бучач-Підзамочок-Зарваниця- Теребовля-Микулинці).
Дводенна автобусна екскурсія. Від’їзд з Києва в суботу орієнтовно о 7:00, повернення в неділю до 23:00.
Спроба ознайомитись хоча б з частиною замків Тернопільщини - області надзвичайно багатої на історичні пам'ятки та мальовничі краєвиди. Їдемо автобусом з зупинками та екскурсіями в історичних місцях.
Корець - нинішній райцентр Рівненської області - вперше згадується як Корчеськ під 1150 р. у Іпатіївському літописі. У перших літописних згадках Корець зафіксовано під назвами Корчеськ, Коречеськ. За основу назви взято слово-корінь "корч". Сучасна назва "Корець" прийшла на зміну древній у XIV ст. 

В Корці збереглися багато церков, костел, малий палац Йозефа Чорторийського (1788), келії Воскресенського монастиря (1764-1767). Місто відоме і своїм Свято-Троїцьким Ставропігіальним жіночим монастирем. 
Проте безпосередня мета нашої зупинки - корецький замок, закладений у 1386 р. князем Федором Oстрозьким. Глибокий рів, який наповнювався водами Корчика, відділяв замок від міста з трьох боків, із заходу його від нападу прикривала річка. Замок з'єднувався з навколишнім світом лише підйомним мостом. У першій половині XVI ст. князь Богуш Корецький укріпив замок мурами, зруйновані фрагменти яких добре видно біля південно-західного підніжжя замку. Остання перебудова була здійснена князем Йожефом Чорторийським у 1780 р. У 1832 р. пожежа зруйнуала замок. У 20-х роках XX ст. Бнінський, тогочасний власник замку намагався впорядкувати та законсервувати його. Хоча він і не зберігся повністю, проте цегляний міст XVI ст., башта, залишки стін палацу, збудованого на руїнах фортеці, краєвид, що відкривається з високого берега - все це справляє неабияке враження.
Свято-Успенська Почаївська лавра – святиня християнського світу, один із найбільших в Україні осередків релігійного життя знаменита чудотворною іконою Почаївської Божої Матері, цілющим джерелом, на місці явлення Богоматері. Ми маємо лише 2 години, щоб ознайомитись з лаврою. 
Заснував стародавній монастир преподобний Мефодій в XIII ст. Чудотворний образ Почаївської Божої Матері був привезений з Констанстинополя. Після багатьох чудес, що відбулися перед іконою, Анна Гойська пожертвувала ікону монастирю разом із землями. 
Вхід до монастиря відкривається Святими воротами, збудованими у стилі ампір у 1839 р. Але найголовнішою спорудою лаврського ансамблю є Успенський собор, зведений у 1771-1791 рр. за проектом Готфріда Гофмана на кошти графа Миколи Потоцького на місці старої церкви монастиря. Усередині собору знаходиться стопа Божої Матері і джерело, що б'є біля неї. Чудотворна ікона знаходиться над Царськими воротами собора і спускається для віруючих під час ранішньої служби. У підземеллі Успенського собору паломники відвідують печеру, де молився преподобний Іов , який був ігуменом монастиря у XVII ст. Поруч з цією печерою знаходяться мощі преподобних Іова та Амфілохія Почаївських , що жив у XX ст. і був нашим сучасником. З Успенським собором гармонує дзвіниця , збудована в 1861-1871 рр. за проектом Раструханова. На одному з її ярусів висить найбільший в Україні дзвін вагою 11 тон. Троїцький собор , збудований перед Першою світовою за проектом Олексія Щусева в неоруському стилі, прикрашають мозаїки , виконані за ескізами Миколи Реріха. Оглянемо також Архієрейський палац (1825). При монастирі відкрито Почаївську духовну семінарію. Під час екскурсії ми можемо набрати або купити цілющої води з джерела Пресвятої Богородиці.
ПОДРОБИЦІ на сайті організаторів туру:  http://www.kardash.kiev.ua/zt.htm
Замовити екскурсію можна за тел:  Тел.: (044) 332-06-55, тел./факс: (044) 449-18-71.
Адреса турфірми: м. Київ, пр. Перемоги, 88/2, к. 20.

Вартість екскурсії: 950 грн.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення