Вечір серенад у Києві

Вечір серенад у Києві

Запрошуюємо поринути в атмосферу особливого вечора, сповненого ніжності і пристрасті, із романтичними серенадами Моцарта, Елгара, Чайковського і Карловича.

Програма: І відділ Вольфганг Амадей Моцарт (1756 – 1791); Нічна серенада Соль мажор Мечисла́в Карло́вич (1876 – 1909); Серенада До мажор для струнного оркестру, op. 2 ІІ відділ Едвард Елгар (1857 – 1934); Серенада для струнних Петро Чайковський (1840 – 1893); Серенада для струнного оркестру До мажор.

Серенада (фр. serenade, від італ. sera – вечір) – пристрасна пісня про любов, що виконувалась молодиком під акомпанемент гітари чи мандоліни під вікном своєї коханої. Започаткована в Італії та Іспанії, серенада поширилася в європейських літературах. У класичній музиці XVIII-XIX століть вона стала інструментальним твором камерного ґатунку; пізніше, в ХІХ ст.- це лірична п’єса, вокальна або інструментальна, що пов’язувалась з поетичними образами кохання: Ніч надходить, пісня лине, обліта сади; ти не спи, моя єдина, в тихий гай прийди! Гомонять дерева з вітром, листя мерехтить, там ніхто нас не помітить, швидко час злетить. Чуєш? Тьохка про кохання соловей в гаю! В пісні тій – мої благання про любов твою. Знає він любові муки, й ніжні почуття, і мелодій срібні звуки. в наші ллє серця. Він тебе розбудить, знаю, сон з повік зжене! О прийди, я так чекаю, покохай мене! (STÄNDCHEN- СЕРЕНАДА- Ludwig Rellstab -Переклад з німецької О.Фучила ). Вольфганг Амадей Моцарт створив серенаду №13 Соль мажор, відому як «Маленька нічна серенада», у серпні 1787 року. Він не писав серенад уже декілька років, і вирішив порадувати вагітну дружину – влаштував прийом на честь п’ятої річниці весілля, на якому і прозвучала вперше Маленька нічна серенада. Вона сповнена такої насолоди від життя, яку, мабуть, могла відчути лише щиро закохана людина… …Хоча Мечислав Карлович створив лише одну симфонію у юні роки, його шість симфонічних поем забезпечили йому позицію великого симфонічного композитора Польщі. Витончена серенада op. 2 для струнного оркестру була написана ним у 22 роки – і вона показує, яким значним міг бути спадок Карловича, аби він не загинув під лавиною у віці 33-х років. Вочевидь, він був би багатшим, хоча і такою мірою його музичні досягнення залишаються неперевершеними…

Серенада для струнних Едварда Елгара – допрацьована версія «Трьох п'єс для струнного оркестру». Яскравий представник английської композиторської школи у своїй творчості розвивав художні принципи західно-європейського романтизму . Музика Елгара мелодично чарівна, барвиста і яскрава. Характерний пізньоромантичний стиль, котрий робить музику Елгара миттєво упізнаваною, формувався поступово. Тільки ближче до сорока років композитор отримав визнання і набув упевненості у своїх силах. Важливою подією на цьому шляху стало одруження Елгара в 1889 році на Керолайн Еліс: всі кращі твори з’явились у роки їх спільного життя…

Серенада для струнного оркестру До мажор Петра Чайковського була написана восени 1880 року і була присвячена композитору і віолончелісту Карлу Альбрехту. У цьому творі Чайковський звернувся до жанру серенади, характерному для музики ХVIII століття. За його власним визнанням, взірцем для цієї струнної серенади слугувала музика В.А.Моцарта. Отже, на вас чекає романтична музика найвизначніших композиторів різних країн і часів!

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення