Вірменські хачкари

16 червня на території Національного заповідника «Софія Київська» відбудеться урочисте відкриття просто неба «Вірменські хачкари».

Помилуватися символами національної культури Вірменії – традиційними кам’яними стелами з різьбленим зображенням хреста, можна буде до кінця місяця.

Хачкари (вірм. «хач» - хрест і «кар» - камінь) – це декоративно-архітектурні скульптури, засновані на стародавніх національних традиціях. Вони відрізняються багатством форм і не мають аналогів у жодній культурі світу. Виникнення перших пам’ятників датується початком IV століття, після прийняття вірменами християнства. Сьогодні у Вірменії налічуються десятки тисяч таких артефактів, кожен з яких вирізняється неповторним візерунком. У 2010 році хачкари були внесені до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Історична ретроспектива свідчить, що протягом тисячолітнього проживання в Україні, вірмени виготовили і встановили безліч хачкарів. Склалася традиція спорудження вірменами фонтанів, колодязів, оборонних споруд для потреб міст, а також встановлення хачкарів, як символа християнської віри, ознаменовуючи важливі події.

Урочисте відкриття відбудеться 16 червня об 11.00

Місце проведення: Національний заповідник «Софія Київська» (вул.Володимирська, 24, Київ).
Лінк на подію у Facebook: https://www.facebook.com/events/1609127132431508/
Організатори: Громадська організація «Спілка вірмен України», Національний заповідник «Софія Київська», Посольство Республіки Вірменія в Україні та Українська єпархія ВАЦ
Додаткова інформація: 050 418 47 41

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення