Вистава "Дерева помирають стоячи" в Театрі імені Л.Українки

Вистава "Дерева помирають стоячи" в Театрі імені Л.Українки

Показ на 3 дії з одним антрактом
Автор: Алехандро Касона

Сильні люди навіть у горі своєму вважають за краще залишатися сильними, не згинатися під вагою нещасть, що навалилися, а головне - не перекладати страждання на плечі своїх близьких.
Двадцять років Бабуся жила очікуванням дива, очікуванням єдиного онука, якому вона присвятила все своє життя. Але коли він, нарешті, приходить, вона виганяє його.
Чому це сталося? Що штовхнуло її на цей вчинок? Може, короткочасне знайомство з Директором чарівного агентства "добрих справ" і його уявною дружиною Мартою? А може, вона зрозуміла просту і одночасно складну істину: близькі люди - це люди, які по-справжньому роблять твоє життя наповненим, а не ті, вигадані створіння, які іноді не вартують твоєї любові.
Вистава "Дерева помирають стоячи" по п'єсі Алехандро Касони, вперше на сцені Театру російської драми ім.Лесі Українки був поставлений в 1956 році тепер уже легендарним режисером Леонідом Вікторовичем Варпаховський.
Тоді Варпаховський, працюючи над виставою, присвятив його пам'яті свого вчителя, В. Е. Мейєрхольда. Невипадково головним матеріалом в оформленні вистави <Дерева помирають стоячи> був сухий бамбук. Це і паралель з виставою самого В. Е. Мейєрхольда, і характеристика головної героїні, бабусі Еухеніо. Адже бамбук - не можна зігнути, його можна тільки зламати. Але і зламати його не так-то просто.
Тоді, у далекому 1956-му, в цьому спектаклі вийшли на сцену такі блискучі актори, як Є. Опалова, В. Халатов, І. Павлова, Н. Рушковський.
Тільки ж спектакль, навіть найталановитіший, все одно, в силу своєї специфіки, не може бути вічним. А ось теми, які він зачіпає, залишаються вічними.
У наш час, коли змиті межі між добром і злом, коли насильство прагнуть ввести в розряд чеснот, поява на сцені таких мудрих, добрих людей, як Бабуся, Сеньйор Бальбоа, Марта, Директор - це закономірне прагнення театру навчити свого глядача бути розбірливим, уважним, чуйним.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення